Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.09.2023. 06:44
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2013. Горан Гоцић ТАИ

Од близу 170 наслова, у најужи избор ушли су романи Горана Гоцића Таи, Слободана Владушића Ми, избрисани, Силване Хаџи-Ђокић Златно доба, Соње Атанасијевић Ваздушни људи и Милете Продановића Аркадија.

 

За Гоцићев роман гласали су Васа Павковић, Љиљана Шоп и Милета Аћимовић Ивков. За роман Аркадија Милете Продановића гласали су Владислава Гордић Петковић и Мића Вујичић.  

 

Када је петочлани жири објавио да је јубиларну 60. НИН-ову награду за роман године добио Горан Гоцић за књигу „Таи“ у издању Геопоетике, можда је онај део јавности који Гоцића пре свега познаје као новинара, есејисту и културног аналитичара донекле био изненађен – пише Зоран Прерадовић, уредник рубрике свет, у уводу традиционалног разговора са лауреатом.

 

Тим пре што се након пуне две деценије и романа Владимира Арсенијевића „У потпалубљу“ први пут догодило да дебитантско остварење буде овенчано најпрестижнијом наградом у овдашњој књижевности. У дану када је проглашен добитник НИН-ове награде и када је рађен овај интервју и сам аутор је рекао да је веома изненађен, јер када је писао свој први роман није ништа очекивао, али и нагласио да су очекивања расла како се избор сужавао.

Многи аутори проведу читав век пишући и никад не добију НИН-ову награду, ви сте за мање од месец дана добили две за свој први роман „Таи“. Најпре крајем године награду Милош Црњански, а сада и НИН-ову...

Постоји изрека у Холивуду - „за муњевит успех је потребно 15 година“. Мој муњевити успех је трајао 26 година од 1987. када сам почео да објављујем, тако да постоји списатељска километража. Када је у питању књижевна предисторија, у праву сте, она не постоји. Неки тврде да НИН-ова награда за први роман може бити и те како отежавајућа околност. Сматра се да писац још није декларисан као такав.

Свесни сте да ће свака ваша будућа књига бити мерена овом за коју сте добили награду?

Да, то је једина ствар која ме брине, јер ће сада јавност бити строжа. То је тежина коју ова награда носи. Мене су у кратком периоду почастили с два значајна признања и нисам сигуран да сам то успео да сварим – као кад платите људе авансно и тако демотивишете њихов будући труд. Могућа нуспојава велике награде за први роман јесте да може да вас демотивише да пишете други и трећи. Али слатке су муке с којима се данас носим и радо их примам на своја нејака плећа.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Јовановић Ћута, народни посланик

Драго ми је да председник прима јефтине поклоне од колега државника. Једино што тај сат иде уназад, јер се Србија већ десет година креће уназад.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006