Промени језик   Sitemap   08.06.2023. 10:07
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

НИН-ова награда Роман годинеТамара Митровић и Виолета Стојменовић нове су чланице НИН-овог жирија. Најбољи роман објављен током 2023. године на српском језику одабраће са Миленом Ђорђијевић, Гораном Коруновићем и Жарком Свирчев.


Тамара Митровић (Београд, 1971) дипломирала је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду. Била је новинарка културе на ТВ Студио Б и АРТ телевизији. Од 2012. уредница је Књижевног програма Дома културе Студентски град, где је на трибинама које организује разговарала са око пет стотина писаца из земље и региона. У оквиру издавачке делатности ДКСГ, уредила је и објавила петнаест књига од 2017. године, од којих су неке добиле значајна признања. Основала је књижевну награду за најбољу нефикцијску књигу, коју ће ДКСГ ове године доделити пети пут, и покренула књижевни фестивал „ПостНИНовске чаролије“ који сваког јануара представља најзначајније романе из претходне године. На овом фестивалу је за пет година говорило сто педесет писаца и књижевних критичара.

Виолета Стојменовић (Пожаревац, 1980) дипломирала је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду, где је и докторирала (модул: Наука о књижевности). Од 2003. ради у Народној библиотеци Бор, где у последњих неколико година уређује и води књижевне и друге програме. Од 2014. уређује и Бележницу, часопис библиотеке. Члан је редакције часописа Библиотекар Библиотечког друштва Србије и уредница трију зборника стручних радова са Библионета. Приказе и есеје објављивала је у Пољима, Култури, Летопису Матице српске, Дометима, Корацима, веб-часопису Eckermann, на порталу Радничке комуне LINKS, у Данасу и другим часописима и листовима. Живи и ради у Бору.

Позивамо издаваче и ауторе да своје романе, написане на српском језику и први пут објављене током 2023. године, пошаљу у шест примерака на адресу НИН-а (Цетињска 1, IV спрат, поштански фах 41, 11000 Београд). Списак примљених издања редовно ће бити ажуриран на сајту нашег недељника nin.co.rs, а жири ће, по обичају, крајем године, дати коментар актуелне романескне продукције, те начинити шири, ужи и најужи избор. Средином јануара 2024. саопштиће коначну одлуку. До тог тренутка, актуелна лауреаткиња биће књижевница Даница Вукићевић. Она је у јануару награђена за роман Унутрашње море, у издању куће Нојзац.

 aik bankaПриступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Вучић, председник Србије, према Информеру

Никада и нипошто нећу пристати на уцене, никада најгорима нећу препустити власт без избора. Никада нећу потписати никакву техничку или прелазну владу. Ако мене убију, иза мене остаје мој брат Андреј. Ако убију мог брата, остаје мој син Данило. Ако убију мог сина, остаје моја ћерка Милица. Ако убију и њу, моју ћерку, остаје мој син Вукан. И гробови наши бориће се против усташа.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006