Politika

Novopazarska opozicija održala protest na ivici incidenta

Beta | 21. decembar 2023 | 19:44
Novopazarska opozicija održala protest na ivici incidenta
TANJUG / IRFAN LIČINA (STR)

Opozicione Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka (GPS) organizovale su u Novom Pazaru protest, jer smatraju da su lokalni izbori pokradeni, odnosno da im je otet jedan odbornički mandat zbog čega ne mogu da formiraju lokalnu vlast.

Okupljeni su, noseći transparente i skandirajući protiv lokalne vlasti, prošetali gradskim ulicama, dok su ispred zgrade Gradske uprave navijači i funkcioneri do sada vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP) pratili utakmicu fudbalera Novog Pazara.

Prilikom prolaska opozicionih pristalica pored zgrade lokalne samouprave došlo je do verbalnih čarki, a fizički sukob sprečila je policija, koja je bila postavljena između dve grupe.

Nosilac liste GPS Edin Zećirović kazao je da je osnovni zahtev protesta poštovanje izborne volje građana i da zbog toga traže od svih nadležnih organa da reaguju.

"Pozivam predsednika Gradske izborne komisije (Radoslava) Milića, kojeg grad poznaje kao čoveka koji vodi računa o pravu, da podnese ostavku i da ne prekraja izbornu volju građana", kazao je on.

Predstavnica SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović rekla je okupljenima da "samo ujedinjeni mogu pobediti nepravdu, bezakonje i koruptivni sistem". Kazala je i da će iskoristiti sva zakonom dozvoljena prava, te istakla da će se nepokolebljivo boriti za pravdu i slobodu.

"Nećemo dozvoliti prekrajanje izborne volje građana, uprkos ucenama i zastrašivanju, narod im je rekao odlazite i zato moraju otići", kazala je ona.

Opozicione liste u Novom Pazaru tvrde da su lokalne izbore obeležile brojne nepravilnosti, te da vlast pokušava da spreči formiranje njihove većine.

Po preliminarnim rezultatima, na izborima u Novom Pazaru lista SDP osvojila je 19 mandata, pa sa dosadašnjim koalicionim partnerima, Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije (pet mandata), imaju minimalnu većinu, 24 od 47 odbornika.

Opozicija tvrdi da je listi GPS oduzet jedan odbornički mandat, koji bi bio dovoljan da sa SPP (12 mandata) i SDA Sandžaka (10 mandata) imaju većinu.

Iz SDP su nekoliko puta optužbe opozicije odbacili, navodeći da je njihova pobeda "kristalno čista".

GIK je prihvatila zahteve tri nezadovoljne liste da se izvrši ponovno brojanje glasova na 15 biračkih mesta, a zvanični izveštaj šta je kontrolom utvrđeno još nije objavljen.