Politika

Brnabić i Vučić u "ratu" sa austrijskim poslanikom zbog izbora u Srbiji

NIN/Beta/Fonet/Tanjug | 25. decembar 2023 | 12:41
Brnabić i Vučić u "ratu" sa austrijskim poslanikom zbog izbora u Srbiji
TANJUG / Tara Radovanović

Premijerka i predsednik Srbije Ana Brnabić i Aleksandar Vučić verbalno su se sukobili sa Andreasom Šiderom, članom posmatračke misije Evropskog parlamenta Andreasom Šiderom iz Austrije, koga su optužili da laže kada govori o neregularnim izborima u Srbiji. Šider je odgovorio da su ti napadi neprihvatljivi.

Andreas Šider, poslanik austrijskih Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, bio je među posmatračima ODIHR, OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava. Strani posmatrači ukazali su na brojne nepravilnosti na izborima, među kojima su kupovina glasova, pristrasno izveštavanje, grupno glasanje...

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je posle izbora 17. decembra uloženo 15 prigovora i 15 žalbi, i da to govori da su protekli bez problema, a da posmatrač izbora iz Evropskog parlamenta Andreas Šider "laže" govoreći da nisu bili regularni.

Ona je rekla i da nevladina organizacija Crta, koja u svom izveštaju ocenjuje da je bilo organizovane migracije birača, "nikakve veze sa objektivnošću nema".

Ona je optužila člana Posmatračke misije Evropskog parlamenta u ODIHR Andreasa Šidera da "laže" govoreći da izbori nisu bili regularni, na osnovu onoga što se pojavilo u medijima i na društvenim mrežama.

"Jedno je potpisao a drugo govori", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da se takva ocena odnosi samo na Šidera, koji je vođa Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, dok Srbija sa Austrijom "ima odlične odnose".

Govoreći o predstavnicima opozicije koji sedam dana protestuju zbog nepriznavanja izbornih rezultata i optužbi vlasti da je pokrala izbore, tako što su organizovano dovođeni birači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i iz drugih gradova u zemlji da glasaju u Beogradu, Brnabićeva je rekla da je reč o ljudima "koji znaju da ih Srbija neće, a umeju da zarade samo kada su na vlasti".

"Zarad moći, vlasti, novca, pravite 'Majdan', zato što znate da vas ljudi neće", kazala je Brnabić.

Ocenila je da su predstavnicima opozicije "izbori trebalo da budu kao uvod u haos", a da će Srpska napredna stranka, čiji je ona funkcioner "sačuvati izbornu volju građana"

O posmatračima iz Austrije u negativnom kontekstu govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da su mu "najzanimljiviji posmatrači iz Austrije", za koje tvrdi da su na biračkim mestima rekli kako nema nepravilnosti, a da su to "videli na društvenim mrežama".

„Jedan je počeo da cokće pa brzo prestao da cokće… Otišli na biračka mesta i nisu videli nepravilnosti, ali su posle videli na društvenim mrežama… Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama sole pamet?“, rekao je Vučić.

Vučiću i Ani Brnabić odgovorio je Andreas Šider na društvenim mrežama.

„Napadi predsednika Srbije Aleksandra Vučića na mene i moju partiju su neprihvatljivi. Takođe pokazuju njegov smešan nedostatak razumevanja austrijske politike“, naveo je Šider na društvenoj mreži Iks.

 

 

Ponovio je da „nije potpisao ništa i nikad nije rekao da su izbori bez neregularnosti“.

„Tako da prestanite sa kampanjom dezinformisanja. Posle sinoćnjih događaja, obe strane bi trebalo da se smire i sednu zajedno da razgovaraju o tome kako da se reši kriza“, naveo je on.