Politika

Raspad Nestorovićevog pokreta: Da li novi manevarski prostor Vučiću donosi i jare i pare

Nenad Jaćimović, Sara Nikolić | 23. februar 2024 | 09:03
Raspad Nestorovićevog pokreta: Da li novi manevarski prostor Vučiću donosi i jare i pare
TANJUG / Tara Radovanović

Rascep u Pokretu “Mi - Glas iz naroda” nesumnjivo je naprednjacima napravio novi manevarski prostor uoči konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda koja je odložena za 1. mart. U postizbornoj magli ishod političke krize je sve mutniji, ali ono što postaje jasnije je da bi ovim debaklom pokreta predsednik Aleksandar Vučić u određenim scenarijima mogao da dobije i jare i pare. Posle optužbi opozcije za izbornu krađu, oštre Rezolucija Evropskog parlamenta, mogućnosti da u Srbiju dođe i međunarodna komisija, dodatna konfuzija odgovara samo njemu. Sada svakako može da trguje sa dve ili čak tri grupacije i tako obezbedi samoproklamovani legitimitet, umesto da iz celovitog Pokreta izvlači pojedinačne preletače. 

I sami osnivači pokreta već dva dana ožalošćeno pričaju da su razoreni “spolja”, prećutkujuću ko je taj destabilizujući faktor. Nešto konkretniji bio je jedino Branko Pavlović koji smatra da napuštanje tog pokreta od strane Branimira Nestorovića i Aleksandra Pavića stopostotno ide na ruku Vučiću. Kako je rekao: „Objektivno je to pomoć SNS jer stvara veliku konfuziju“.

A koga će frakcije podržati? Pavlović je rekao da taj pokret neće podržati ni SNS ni opoziciju i da su novi izbori u Beogradu jedino rešenje za ovu političku tenziju. E sada, kombinatorika se toliko zakomplikovala, da ni u samom pokretu nisu načisto ko je s kim niti koliko Pavlovićeva ekipa ima svojih odbornika.

Beogradski odbornici sa liste "Mi-Glas naroda" su Branimir Nestorović, Aleksandar Jerković, Vesna Jakić, Borislav Antonijević, Katarina Kovačević i Slobodan Đurašinović. Pavlović je rekao da će Antonijević sa Nestorovićem, a potom je naveo i da su Aleksandar Jerković i "još jedna gospođa" napustili pokret (ne precizirajući da li je reč o Vesni Jakić ili Katarini Kovačević). Prema toj kalkulaciji, uz struju oko pet osnivača ostaju dva odbornika, uz Nestorovića dva i uz (prvog navodnog preletača) Jerkovića dva... Ili bi moglo da bude i nekih drugih prestrojavanja.

Gostujući na TV Hepi predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će sačekati još devet dana odluku Nestorovića da se vidi da li ima prostora za dogovor, a da će se ako budu primorani i ne bude većine ići na nove beogradske izbore. On je naveo da naprednjaci „ostaju pri tome da Nestorovića jedini ima legitimitet".

Ali njegove reči o legitimitetu lako mogu biti rastegljive, po potrebi. I to je ono što rascep prvenstveno i nudi.

Klačar: SNS će moći svoju odluku o izborima da obrazloži na različite načine

PROFIMEDIA / Björn Trotzki / imago stock&people
PROFIMEDIA / Björn Trotzki / imago stock&people

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar kaže za NIN da rascep unutar pokreta menja dve stvari. Najpre, ovaj raskol unosi potpunu konfuziju u vezi saradnje tog pokreta sa drugim političkim strankama, jer kada se pogleda struktura njihovih odbornika u Beogradu, sada postoje čak tri različite strane.

„Pod broj dva, odlazak dvojice osnivača na neki način otvara prostor da se opet u igru vrati i saradnja SNS-a sa onih pet osnivača koji su ostali na jednoj strani i da u budućnosti deluju zajedno. Nisam siguran da je to realan scenario, samo napominjem da ostavljam tu mogućnost zato što su Šapić i Vučić bili izričiti u tome da oni žele pun legitimitet, koji znači da sarađuju sa čitavim pokretom. Formalno govoreći, tih pet osnivača sada postaju čitav pokret“, navodi Klačar.

Drugim rečima, jučerašnja dešavanja omogućavaju SNS da svoju odluku u vezi sa izborima, može da obrazloži na različite načine.

„Dakle, mogu da raspišu izbore i da kažu da nisu napravili saradnju sa pokretom, jer smatraju da je Branimir Nestorović neko ko daje legitimitet. To je argumentacija ukoliko SNS želi da ide na izbore. Ali, ukoliko SNS, iz bilo kog razloga, ne želi da ide na izbore, oni mogu da pronađu argumentaciju u prekjučerašnjim događajima tako što će reći da oni sarađuju sa pokretom, koji je formalno ostao petorici osnivača koji su ostali na jednom mestu. U svakom slučaju, odluka će zavisiti od SNS koja će iskoristiti ovaj period da analizira sve aspekte evenutalno ponovljenih izbora. Bilo koji scenario za koji se oni odluče, mogu da obrazlože na jedan komforan način“, zaključuje Klačar.

On, ipak, ističe da odluka SNS o raspisivanju izbora u Beogradu ne zavisi samo od dešavanja unutar pokreta „Mi – Glas iz naroda“. Ona zavisi i od njihove procene da li eventualno može biti nekih protesta, da li će se pokrenuti neka istraga u Briselu ili neće, od toga šta govore istraživanja javnog mnjenja...

S druge strane, i kako bi se frakcije pokreta opredelile u vezi sa saradnjom sa SNS-om, teško je ispratiti. Za sada se uglavnom čuje da za tako nešto nisu raspoloženi, ali...

„Ne bih bio spreman da tvrdim da je ovo nešto iza čega stoji SNS i da je ovo nešto što stoprocentno odgovara njima, ali činjenica da ovo što se sada dešava oko pokreta direktno ide na štetu njihovog budućeg rezultata. Bilo da se ide na izbore u Beogradu, bilo da se ide na lokalne izbore. Javnost se uverila da se radi o puno neozbiljnijoj političkoj organizaciji nego što se na početku činilo. I pod broj dva, ono što je zapravo veliki minus za ovaj pokret, jeste što nakon ovih dešavanja, nakon nekonzistentne politike, diskutabilnog odnosa prema vladajućoj koaliciji i opoziciji, gube lagodnu poziciju koju su imali u decembru. Sve to će za posledice vrlo verovatno imati lošiji rezultat na sledećim lokalnim izborima“, kaže Klačar.

Na kraju, tu ostaje jedino Nestorović koji ima politički potencijal i političku budućnost zbog svoje popularnosti. Međutim, kaže Klačar, bez obzira na to što on ima popularnost, on će imati u ovoj sledećoj kampanji političke protivnike koji mu neće dozovoliti da bude slobodan i komforan u kampanji kao što je bio u decembru.

Šta se zapravo desilo?

A dva dana nakon drame u Pokretu - jasno je samo da Pokret kao takav više ne postoji. U slavi optužbi i iznošenju prljavog veša, osnivači se slažu samo u jednom, da će njihovim glasačima ostati gorak ukus u ustima i da krivicu snosi ona druga strana. A šta se zapravo desilo i kako je došlo do raskola, i dalje, pre svega, zavisi kome od učesnika obračuna verujete.

Prvobitno je na sajtu Pokreta saopšteno je da su osnivači, Nestorović i Pavić, napustili Mi – glas iz naroda, uz obrazloženje da je u „toku procesa preobražaja pokreta“ došlo do izvesnih nesporazuma unutar rukovodstva. Ubrzo zatim, medijima su počele da kruže tvrdnje Nestorovića i Pavića da su oni „samo napustili sastanak osnivača tog udruženja, ali ne i pokret“. 

NIN / Đorđe Kojadinović
NIN / Đorđe Kojadinović

Nestorović i Pavić tvrde da su napuštanju pokreta prethodila „izuzetno neprijatna i neprihvatljiva dešavanja, koja su dovela do takvog raspleta“, od fizičkih nasrtaja do blokiranja na društvenim mrežama. Uz to, naveli su da je u saopštenju dela osnivača izneta nepotpuna slika dešavanja sastanka u Pančevu, te da brzina njegovog izdavanja navela na „sumnju u prave motive“.

“Saborci” koji su izdali saopštenje očigledno pokušavaju da prisvoje pokret”, naveli su tada Nestorović i Pavić. Prema Nestorovićevim rečima, “kap koja je prelila čašu” bio je poziv čoveka iz agencije koji im vodi knjige i koji je tom prilikom rekao da su neke stvari nezakonite, ali da nije želeo da kaže šta. Nestorović je za “Novosti” naveo i da su se posle izbora raspali neki opštinski odbori jer su članovi bili nezadovoljni njihovim radom, te da je njegov poslednji pokušaj bio osnivanje stranke.

Rekao je i da su im neki radili iza leđa, kao i da je sve ovo što se dogodilo veoma čudno i ružno.

Sa druge strane, jedan od osnivača pokreta, advokat i geopolitički analitičar Branko Pavlović izjavio je za NIN da je tačno ono što piše u saopštenju, i da je na pomenutom sastanku Nestorović “ultimativno postavio zahtev da on bude predsednik stranke, sa svim ključnim ovlašćenjima”.

„Da on zapravo kontroliše sve. I, ako to nećemo, onda on napušta pokret i pravi svoju organizaciju. Ostao je u manjini i jedino ga je podržao Pavić. Izašli su zajedno i rekli da napuštaju pokret i prave svoju organizaciju, te da ih ovo više ne interesuje. Na taj način su, zapravo, svojevoljno napustili Pokret. Nas petorica smo ostali i nastavljamo dalje da radimo kao organizacija“, kaže Pavlović i dodaje da je Nestorović pitanje liderstva postavio kao „problem oko koga se ne raspravlja“, kao ultimatum.

Još jedan od osnivača Jovan Janjić je rekao da je Nestorović na sastanak došao sa ulitmatimom. Mitar Kovač, takođe jedan od osnivača, rekao je da je ključno pitanje - kome je smetao ovaj Pokret i da se „ovo nije desilo slučajno“. Odgovor na to pitanje vrlo verovatno ćemo dobiti početkom sledećeg meseca.