Politika

Orban odlikovan u RS: Situacija u EU nije najbolja, ali je to okvir u kojem naši narodi mogu najbolje da napreduju

Tanjug, Beta | 5. april 2024 | 14:30
Orban odlikovan u RS: Situacija u EU nije najbolja, ali je to okvir u kojem naši narodi mogu najbolje da napreduju
TANJUG / AP / (Republika Srpska Presidential Press Service via AP

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas u Banjaluci da su Srbi Evropi potrebni i da bez njihovog uključivanja nema zdrave EU ni bezbednosti i stabilnosti.

Orban je, nakon što mu je uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.

On smatra da proširenje EU treba da ide u pravcu juga, pa onda ka istoku, prenela je Srna.

Orban je poručio da je Republika Srpska deo Evrope koji u budućnosti mogu da imaju najbrži rast i da Evropa može da pomogne u tome.

"Ima političkih kriza, ekonomskih poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je iz aspekta Mađarske veoma značajan. Vi uvek naglašavate da vam pomažemo, ali ja bih pre rekao da je to investicija u RS koja ima budućnost. Vi možete da imate najbrži rast, koji vam predstoji narednih nekoliko decenija", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je dodao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji koja se ogleda u isporučavanju poljoprivredne opreme koja bi trebala da unapredi agrarni sektor Srpske.

"Trebalo bi da otvorimo i jedno novo poglavlje, takozvanu narodnu diplomatiju. Krak mađarskih auto-puteva u ovom pravcu će biti uskoro završen sve do hrvatske granice i, ako Hrvati završe svoj deo puta, to znači da ćemo postati pravi susedi. Rado ćemo dolaziti do vas", istakao je Orban.

Dodik ponovo najavio mogućnost nezavisnosti RS, Orban smatra da mu Evropa treba odati priznanje

Dodik je rekao da je dolazak mađarske delegacije, sa Orbanom na čelu, veoma važan dan u kojem RS slavi dolazak prijatelja, dodajući da RS "želi da pojača svoju autonomiju".

"Mađarska je pokazala da želi sa sarađuje i da nas razume", kazao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom u Banjaluci.

Dodik je istakao i da RS nikada neće prihvatiti mere stranaca.

"Ovo što radi nelegalni (visoki predstavnik Kristijan) Šmit je udar, ne samo na nas, veći na evropske vrednosti. Molimo Evropu samo da nam omogući naš lokalni dogovor, između legalno izabranih predstavnika tri naroda", naveo je Dodik.

Dodao je da RS "ne želi da sruši Ustav BiH", kao i da RS traži ono što joj pripada.

"Mislim da je to legitiman politički zahtev. Želimo da pojačamo našu autonomiju. Mislimo da je samo uravnotožen odnos u okviru BiH garancija i za Evropu. Svako nametanje pravi dekadenciju", rekao je Dodik.

Pozvao je EU da političarima u BiH omogući da se sami dogovaraju.

"Ne smemo dozvoliti da izgubimo imovinu. Ako izgubimo imovinu, mi ćemo istog trenutka doneti odluku o nezavisnom statusu. Bilo kakve odluke oko imovine je za nas rešeno i ne može da bude na dnevnom redu", istakao je Dodik.

Orban je rekao da je Milorad Dodik "konstruktivan rukovodilac" i da zbog toga Evropa treba da mu oda priznanje.

"BiH kao jedna decentralizovana zemlja, ne može da se centralizuje bez odluke entiteta. Onaj ko to želi da radi, radi to protiv volje entiteta", ocenio je Orban.

Dodao je da ako se jednoj zajednici oduzme imovina, to dovodi do velikih problema, naglašavajući da u Banjaluku nije došao samo zbog simpatija, već i zato što Srbi i Dodik "rade ispravne stvari".

"Tu ima velikih i onih manjih. Mnogo više ima onih koji se slažu sa vama, ali ne smeju to javno da kažu. Јa mogu to javno da kažem, jer imam stabilnu Vladu kod kuće", kazao je Orban.

Naglasio je da on može sebi da dozvoli da kaže da je politika prema Republici Srpskoj nepravedna.

"Treba razgovarati i sakupiti one koji razumeju srpski narod, kako u RS, tako i u Srbiji. Od 1. jula preuzimamo mesto predsedavajućeg EU, imaćemo tim koji će se baviti BiH", najavio je mađarski premijer.