Politika

Vučić u UN: Ispunili smo teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ZSO nije na vidiku

Tanjug | 22. april 2024 | 17:06
Vučić u UN: Ispunili smo teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ZSO nije na vidiku
TANJUG / TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

"Dozvolite mi pre nego što pređem na izveštaj o kome danas govorimo, da vas podsetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Jedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku", rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke.

"Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da privremene institucije samouprave u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance. 

"Ako stanovništvo na Kosovu i Metohiji ne može da se osloni ni na Ujedinjene nacije kao na objektivnog arbitra i nekoga ko će da spreči lukav etnički inžinjering Prištine to nas može dovesti do mogućnosti nepredvidivih scenarija sa ogromnim posledicama, zato je neophodno da specijalna predstavnica primeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije", rekao je Vučić.

"Na KiM hitno potrebna rešenja koja znače više UNMIK-a, a ne manje"

Predsednik Srbije je poručio da je neophodno da specijalna predstavnica UNMIK-a primeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave Prištine i preduzme hitne akcije u saradnji sa Kforom usmerene ka garantovanju bezbednosti i ljudskih prava svim stanovnicima KiM. Poručio je da su na KiM hitno potrebna rešenja koja znače više UNMIK-a, a ne manje.

On je ukazao da je Priština odbila da ispuni svoje najvažnije obaveze iz dijaloga. Istakao je da je insistiranje Beograda na ZSO bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije, pošto se radi o institucionalnom rešenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u poslednjim godinama.

"ZSO je osmišljena da omogući bezbedan život na terenu, ekonomski razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba. Da je ZSO bila uspostavljena u proteklih 11 godina, uveren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica. Međutim, ovo je upravo ono što oni koji su vlasti u Prištini, ne žele. Razlog je taj da su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovor. Slično je da je to izgovor za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba", rekao je Vučić.

Zato je, dodaje, jedini razlog zašto su protiv formiranja ZSO u skladu sa sporazumima 2013. i 2015. nadajući se da će postepenim ukidanjem prava i stvaranjem nepodnošljivih uslova za život i opstanak srpskog naroda, oni otići i napustiti Kosovo i Metohiju, pri čemu bi ideja ZSO bila besmislena.

"Umesto da bude sankcionisan Kurtijev režim je stalno nagrađivan"

Predsednik Vučić je rekao da je od vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, 8. februara 2024. do danas održano pet rundi razgovora u Briselu, a njihov jedini rezultat je bio da se vide pravi motivi Prištine, dok su brutalna represija i progon Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačani.

"Glavni pregovarač Prištine, (Besnik) Bisljimi, Kurtijev zamenik i njegov partner u progonu civilnog stanovništva potvrdili su da njihove jednostrane i eskalatorne odluke da efikasno ukinu dinar na Kosovo i Metohiju jesu u dubokoj meri uticale na ljude, za razliku od Kurtijevih uveravanja koje je on izneo pred ovim uvaženim telom, da su optužbe Srbije lažne i da niko, uključujući Srbe, nije pogođen ovom odlukom", rekao je Vučić.

On je istakao da je Bisljimi ostao posvećen Velikoj Albaniji i hegemonističkim aspiracijama i da se njegovo vođenje procesa dijaloga, karakteriše strategijom sabotaža kroz prisustvo i da je umesto da bude sankcionisan Kurtijev režim stalno nagrađivan.

"Istovremeno je brutalna represija u progonu Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačana nakon vanredne sednice i desilo se 16 novih etnički motivisanih napada. Oni obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu KiM, kao i kontinuirani i neopravdani pritvore, zatim nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na severu Kosova", rekao je Vučić.

Istakao je da su se kontinuirani napadi u okviru progona Srba produbili posle upada 8. februara parapolicijskih snaga u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku gde su progonitelji Srba zaplenili velike količine medicinskih sredstava. 

Ukidanje dinara  - kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba

TANJUG / TANJUG VIDEO
TANJUG / TANJUG VIDEO

Dodao je da je važno što je baš takva struktura članica SB UN uvažila argumente Srbije i na sednici uzele u obzir, kako je rekao, etnički motivisano, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba, kao i kampanju dobro planiranog, rasprostranjenog i sistematskog maltretiranja srpskih civila i njihov progon od strane privremenih prištinskih institucija.

"Poseban akcenat stavljen je na akutnu meru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

"Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja", rekao je Vučić. 

Osmani: ZSO nikada nije trebalo da postane izolovano pitanje

TANJUG / TANJUG VIDEO
TANJUG / TANJUG VIDEO

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani iznela je danas niz optužbi na račun države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića tokom svog obraćanja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj UNMIK-a o KiM. Osmani tvrdi da ''Srbija stalno ponavlja'' narativ u vezi sa osnivanjem Zajednica srpskih opština (ZSO), i dodala da je to, kako tvrdi, samo jedna od tačaka Briselskog sporazuma.

''To nikada nije trebalo da postane izolovano pitanje. Srbija je morala da ispuni nekoliko uslova pre nego što ZSO zaživi, posebno oko obaveza raspuštanja nelegalnih struktura. Ipak, Srbija do sad nije ispunila nijedan od njih'', rekla je Osmani.

Ona je ocenila da je za Srbiju ''licemerno'' da druge poziva na ispunjavanje dogovora, kada sama, prema njenim rečima, ne ispunjava svoje obaveze. Osmani je predsednika Vučića i vlasti u Srbiji optužila da neprekidno poriču, kako tvrdi, ''odgovornost za stravične zločine'' i da ''guraju svoj istorijski revizionizam po scenariju Rusije''. Ona je, takođe, iznela tvrdnju da pravoslavne crkve i manastiri na KiM ''imaju svu moguću zaštitu'' i da ''godinama nije zabeležen nijedan etnički motivisan napad na njih''.

Osmani je govirila i o zločinima koji su na KiM počinjeni tokom 1998. i 1999, poput masakra u Pokleku i drugih. Ona je tokom svog govora pričala i o ''uspesima Prištine u poslednjih 25 godina'' nazivajući Kosovo "šampionom demokratije".

Zijade: Primena sporazuma nikada nije bila hitnija,važno da se ZSO formira

TANJUG / TANJUG VIDEO
TANJUG / TANJUG VIDEO

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade izjavila je danas da primena sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu nikad nije bilo hitnije pitanje, koje može da pomogne da se spreče nove krize i zaustave nizovi kriza. Ona je na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se predstavlja šestomesečni izveštaj UN o KiM rekla da je to od najvećeg značaja za obe strane i da one moraju da budu posvećene tome.

Zijade je istovremeno izrazila zabrinutost zbog sporne uredbe takozvane CBK o dinaru, i izrazila nadu da bi rešenje moglo da se postigne zbog čega je apelovala na obe strane da to učine. Kao još jednu važnu stvar ona je istakla preduzimanje koraka ka uspostavljanju ZSO.

"Kakav god da je konačni oblik on obuhvata elemente održivih finasijskih garancija za lokalne Srbe, ali i za obrazovanje i zdravstvo. To je važan korak ka izgradnji poverenja", rekla je Zijade.

Zijade je dodala da je tokom prethodnog perioda održala političke konsultacije sa političkim predstavnicima, verskim poglavarima, predstavnicima civilnog društva, kao i da je tokom njih glavno nezadovoljstvo nivoom postignutim kroz dijalog i efekat toga na bezbednosnu situaciju.

"Nivo nepoverenja je visok, proteklih meseci pojačane su tenzije. U proteklih nekoliko meseci usmereni su napori da se reši pitanje legitimiteta gradonačelnika u četiri opštine na severu naseljene Srbima. Srbi iz te četiri opštine saqkupili su dovoljan broj potpisa, preko 20 odsto da bi započeli opoziv gradonačelnika izabranih sa manje od četiri odsto glasača. Dosta se razgovaralo o procesu sa ciljem da smanji tenzije nastalih na izborima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, proces opoziva gradonačelnika, održan u nedelju protekao je bez incidenata ali je samo 253 od više od 46.000 iskoristilo svoje pravo, što čini da se krhka bezbednosna situacija produži. Dodala je i da će nastaviti da podržava dijalog pod posredstvom EU.

"Tokom protekle god došlo je do mnogih koraka unazad na izgradnji poverenja. Brojna dešavanja su napravila poteškoće i povećala nepoverenje. Česta upotreba zapaljive retorike u oba smera iziskuje punu pažnju, kao i odgovornu akciju", rekla je ona.

Kako je rekla međunarodne institucije nastavljaju da rade na dijalogu i naglasila da brojni postignuti sporazumi omogućavaju jasnu mapu puta ka rešavanju otvorenih pitanja. Zijade je dodala da su tokom prethodnog perioda postignuti neki smisleni rezultati, poput napretka u vezi pitanja registarskih tablica, koraka na energetskoj mapi puta i po pitanju carine.

"Želela bih da pohvalim rukovodstvo Prištine zato što je preduzelo korake da u potpunosti primeni odluku Višeg suda iz 2016. koja, pod kojom se potvrđuju imovinska prava manastira Visoki Dečani koje su prethodno odlagane godinama. Takvi postupci bi trebalo da budu pozdravljeni zato što oni u velikoj meri doprinose i poverenju unutar i među zajednicama kao i izgradnji javnog poverenja u vladavinu", rekla je ona.

Istakla je i da će UNMIK nastaviti da se zalaže za stvaranje uslova za miran i normalan život za sve ljude na KiM, ali i da će nastaviti da poziva sve lidere, političke i pripadnike civilnog društva da ispune svoje obaveze u tom istom cilju.

Francuski predstavnik: Uspostavljanje ZSO jedna od ključnih tačaka

Predstavnik francuske misije pri UN Nikola de Rivijer rekao je danas da Pariz smatra da je uspostavljanje Zajednice srpske opštine jedno od ključnih pitanja.

"Briselski sporazum je veliki uspeh, svaka od strana mora da odigra svoju ulogu, sve što je u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije. Od kosovskih vlasti se predugo očekuje uspostavljanje ZSO, odustvo napretka u ovoj tački stvara prepreku efikasnoj implementaciji prava srpske manjine, stoga i evropskim arpiracijama Kosova. Nadamo se da će se napredak ostvariti u skladu sa apsiracijama Kosova da uđe u Savet Evrope, što podrazumeva i pravilno tretiranje manjina u srcu mandata SE", rekao je De Rivijer.

On je dodao da Francuska podržava uspostavljanje vladavine prava, poštovanje ljudskih prava i osiguravanje pomirenja između zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa koordinacijom sa Kforom i Euleksom.

"Njihov mandat je vezan za normalizaciju odnosa i Francuska podržava produžetak mandata ovih misija koliko god je potrebno. Na kraju, Francuska poziva srpske i kosovske lidere da pokažu odgovornost i da se pridržavaju njihovih hrabrih odluka, posvećenosti da to učine. Obe strane se moraju uzdržati od unilateralnih akcija koje mogu da dovedu do povećanja tenzija", poručio je on.

On je rekao da neuspeh nije opcija i da jedino kroz dijalog i posredništvo EU problemi mogu biti rešeni.