Politika

Đilas: Nećemo pozivati na bojkot, pritisak za izlazak na izbore napravili ambasadori koji podržavaju vlast

FoNet | 26. april 2024 | 09:56
Đilas: Nećemo pozivati na bojkot, pritisak za izlazak na izbore napravili ambasadori koji podržavaju vlast
NIN / Mitar Mitrović

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da su, posle svega, nepostojeće šanse da se izbori pomere za jesen, te da ta stranka neće pozivati građane da bojkotuju izbore.

Đilas je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Nova" kazao da se "režim, oličen u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ne može pobediti bez promene uslova, te da su pritisak za izlazak na predstojeće izbore napravili ambasadori koji podržavaju vlast".

Govoreći o odnosima unutar opozicije, nakon odluke da jedan deo bojkotuje, a drugi uzme učešće u predstojećoj kampanji, Đilas je rekao da bi koalicija "Srbija protiv nasilja" postojala "da su se svi držali onoga što su obećali, govorili i potpisali".

"Naravno da je promena stava nekih partnera trenutno loše uticala na naše odnose, ali ne mislim da će nas to sprečiti da u budućnosti sarađujemo u borbi protiv organizovane kriminalne grupe koja je zarobila Srbiju. Štaviše, smatram to našom obavezom", naglasio je on.

Na pitanje ko je odgovoran za kraj koalicije, Đilas je kazao da je odgovornost na svima koji su koaliciju napravili.

"Da smo ostali jedinstveni siguran sam da bi imali lokalne izbore na jesen u drugačijim uslovima, a vrlo brzo i vanredne parlamentarne izbore", tvrdi Đilas.

Prema njegovim rečima, opozicija je naterala režim da odustane od formiranja vlasti u Beogradu i od 28. aprila kao datuma za izbore, već da prihvati da se svi izbori održe u istom danu, "iako su se zaklinjali da to neće uraditi".

"Prihvatili bi i izbore na jesen samo da smo ostali dosledni i jedinstveni u našem zahtevu", rekao je Đilas.

Zašto su isključili PSG iz poslaničkog kluba

Govoreći o tome zašto je iz njegove poslaničke grupe isključen predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, Đilas je naveo da je ta grupa pre skoro dva meseca obavestila kolege iz PSG da ne mogu da budu sa njima u istom poslaničkom klubu, "jer su za predsednika Izvršnog odbora stranke izabrali Predraga Miletića, koji je bio savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a pre toga deo organizacije Aleksandra Šapića".

Na pitanje zašto se bojkotuje Beograd, a ne kompletni lokalni izbori, Đilas kaže da postoji jasna razlika između Beograda i ostatka Srbije, "jer se u Beogradu već dogodila krađa i zbog toga se izbori ponavljaju".

"Neprihvatljivo je da se izbori ponavljaju pod istim uslovima, jer to znači da će opet biti pokradeni, plus vlast dobija legitimitet", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, u ostalim opštinama izbori se dešavaju prvi put posle četiri godine.

Đilas tvrdi da velika većina odbora SSP neće izaći na lokalne izbore, među kojima su Pančevo, Čačak, Vršac, Vrbas, Niš i Jagodina.

"Od 88 opština i gradova u kojima se 2. juna održavaju izbori, naši odbori će izaći u manje od 10", rekao je on.

Upitan da prokomentariše uključivanje Sava Manojlovića i pokreta Kreni-promeni u izbornu trku i njegovu tezu da je bojkot besmislen, Đilas je naglasio da je dobro što on ulazi u politiku, te da će se sada čuti stavovi njegove organizacije o raznim bitnim temama za budućnost Srbije.

"Možda nam objasni i zašto nije nije izašao na izbore pre četiri meseca kada nam je u Beogradu nedostajalo nekoliko procenata da uz svu krađu pobedimo, a izlazi sada", kazao je Đilas.