Politika

Poslanici opozicije potpisali predlog da se utvrdi da li je Vučić prekršio Ustav

FoNet | 9. maj 2024 | 14:13
Poslanici opozicije potpisali predlog da se utvrdi da li je Vučić prekršio Ustav
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Poslanici opozicionih stranaka potpisali su inicijativu Kampanje za fer izbore FERKA za pokretanje postupka odlučivanja o povredi Ustava predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer se njegovo ime nalazi na listama za lokalne izbore 2. juna. Inicijativa bi, nakon sakupljanja dovoljnog broja potpisa, bila predata Ustavnom sudu.

Inicijativu su javno potpisali poslanici Dragan Đilas, Tijana Perić Diligenski, Dragana Rakić, Pavle Grbović, Robert Kozma, Borislav Novaković, Vladimir Pajić i Đorđe Stanković, a na sajtu kampanje FERKA biće objavljivano ko će je još podržati.

Kako je objašnjeno na konferenciji za novinare te kampanje, Ustav propisuje da inicijativu za razrešenje predsednika Srbije može da podnese jedna trećina poslanika, o kojoj je Ustavni sud dužan da o tome odluči u roku od 45 dana, a glasovima dve trećine poslanika predsednik može biti razrešen sa te funkcije.

Predstavnica Građanskih inicijativa Maja Stojanović rekla je da je zaključak civilnog društva da se poslednjih desetak godina sužavaju ljudske slobode i demokratija, "živimo u zarobljenom društvu", vlast na zahteve iz inostranstva, poput onih ODIHR, "štiklira" neke stvari, a u praksi se ništa ne dešava.

"Mi se bavimo petom preporukom ODIHR, da prestane funkcionerska kampanja, što vlast krši, jer se manipuliše građanima za predstojeće lokalne izbore, svuda je na čelu liste ime Aleksandra Vučića, a oni ne znaju ko će u tom gradu i opštini biti izabran", rekla je Stojanović.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava ocenio je da se stavljanjem imena predsednika na čelo listi u kampanjama za lokalne izbore obesmišljava sistem podele vlasti i da zato parlament, posle odluke Ustavnog suda, mora da razreši Vučića, jer obesmišljava funkciju predsednika stavljajući se za nosioca izbornih listi.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić ukazala je na činjenicu da Ustav zabranjuje sukob interesa, kao i Zakon o borbi protiv korupcije, koji ima odredbe o sprečavanju javnog i privatnog interesa.

"Postoji privatni interes da stranka čiji je Vučić član dobije većinu u Skupštini Srbije i u lokalnim samoupravama. Vučić davanjem dozvole da mu se ime stavi na liste stavlja svoj privatni interes umesto javnog", naglasila je Rakić Vodinelić.

Ona je podsetila da je Vučić javno obećao da će ispuniti preporuke ODIHR za izbore, a onda ih je samo nekoliko dana kasnije prekršio, dozvoljavajući da se njegovo ime nalazi na listama za lokalne izbore 2. juna.

Vučićevo ime nalazi se na čelu 83 liste na lokalnim izborima.

Inicijativa kampanje FERKA podneta je zbog kršenja člana 4 Ustava (podela vlasti), člana 6 (zabrana sukoba interesa) i 111 i 112 (položaj i nadležnosti predsednika Republike).