Politika

Italijanski ambasador: Ustavnom sudu treba poslati nacrt statuta ZSO koji je predložila EU

Beta | 19. maj 2024 | 15:44
Italijanski ambasador: Ustavnom sudu treba poslati nacrt statuta ZSO koji je predložila EU
PROFIMEDIA / Matteo Placucci/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ambasador Italije na Kosovu, Antonelo De Riu, izjavio je kako njegova zemlja smatra da je pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, upućeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (u kojem je obećala da će do kraja maja uputiti novi, kosovski, nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom - ZSO - Ustavnom sudu Kosova) ne može shvatiti ozbiljno ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama.

On je u intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress rekao da bi nacrt statuta ZSO koji je predložila Evropska unija trebalo da bude upućen Ustavnom sudu.

Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da je Kosovo trenutno izgubilo priliku za članstvo u Savetu Evrope, postoje i druge mogućnosti da se to popravi.

Upitan da li Vlada Kosova treba da uputi nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu kako bi se omogućilo članstvo zemlje u međunarodnim organizacijama, on je rekao da nacrt koji je predložila EU Kosovo treba da uzme u obzir.

"Problem je koji nacrt treba poslati. Onaj koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova za nas se ne može smatrati važećim. Imali smo nacrt koji je predložila Evropska unija, koji su videli i Kosovo i Srbija. Ovaj nacrt nije odbijen. Sada čekamo da shvatimo šta Vlada Kosova namerava da uradi sa predlogom koji su Evropska unija i kvinta dali Vladi", kaže De Riu.

De Riu kaže da slanje predloga nacrta statuta koji je najavila Gervala "ne bi imalo veliki značaj u sadašnjim okolnostima".

"Pismo kojim se izjavljuje namera da se pošalje novi nacrt statuta ne može se shvatiti ozbiljno, osim ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama, dakle pre svega Evropskom unijom i naravno i Srbijom", kazao je on.

Iako članstvo Kosova u Savetu Evrope nije bilo na dnevnom redu Komiteta ministara 17. maja, De Riu kaže da je to nešto što se može popraviti i da ima još mogućnosti da se krene napred na tom putu.

Između ostalog, De Riu rekao je da uz prisustvo KFOR i 900 italijanskih vojnika Kosovo ne treba da brine za svoju bezbednost. On kaže da prisustvo italijanskih trupa i njihova važna posvećenost u okviru Kfora garantuju bezbednost Kosova.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala uputila je u četvrtak pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rusopulosu u kojem je rekla da Vlada Kosova priprema nacrt za stvaranje mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ona je rekla da će nacrt biti upućen Ustavnom sudu do kraja maja. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je potom izjavila da ona nije ni konsultovana oko tog pisma Gervale.

Nakon što Kosovo nije uvršteno na dnevni red SE 17. maja, Gervala je u objavi na Fejsbuku rekla da je to pismo izgubilo na važnosti i nagovestila da taj predlog više nije u opticaju.