Svet

Novo "zlatno dete" Francuske: Ko je Gabrijel Atal, najmlađi premijer u francuskoj istoriji

Gardijan | 9. januar 2024 | 18:09
Novo "zlatno dete" Francuske: Ko je Gabrijel Atal, najmlađi premijer u francuskoj istoriji
EPA / Yoan Valat

Za samo dekadu, Gabriel Atal je prešao strmoglav put od činovnika ministarstva zdravlja do druge najviše pozicije u Francuskoj.

Atal je postao najmlađi premijer Francuske, sa samo 34 godine i prvi francuski lider koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac.

U ovom spektakularnom usponu, čak i za nekog sa Atalovom privilegovanim poreklom, njegovu karijeru definiše to što izgleda da je do svake pozicija na kojoj je bio došao sa neverovatnom lakoćom.

Ranijih godina vladavine Emanuel Makrona, Atal je bio među visokoobrazovanim mladim ljudima koji su savetovali takođe mladog lidera Francuske.

Atal se, međutim, od ove grupe razlikuje po tome što je spreman da se javno suoči sa bilo kojim problemom, ali i zbog svog talenta da nađe "zvučnu reč" u svakoj situaciji. Njegove komunikacijske sposobnosti i veština da "misli u hodu" kada se nađe u nezgodnoj situaciji u parlamentu su mu donele nadimak "Snajperista rečima", piše Gardijan.

Život "pametnog i odgovornog mladića"

Gabrijel Atalj je sin Iva Atala, advokata i filmskog producenta tunisko-jevrejskog porekla koji je umro 2015. godine. Njegova majka je Marija de Kuri, pravoslavna hrišćanka iz Odese. Gabrijel je odrastao u Parizu sa tri mlađe sestre i njegovo puno ime je Gabrijel Atal de Kuri.

Za francuski mediji Liberasion Atal je 2019. izjavio: "Otac mi je jednom rekao 'Možda si pravoslavni hrišćanin, ali ćeš se osećati kao jevrej do kraja života i bićeš žrtva antisemitizma zbog svog imena'."

Završio je privatnu školi Alsasijen, koju pohađaju deca javnih ličnosti iz politike i umetnosti u Parizu u šestom arondismanu. U toj školi deca uče engleski od početka. Atal je pričao kako je bio žrtva nasilja u školi, a nakon mature, otišao je na prestižni Univerzitet nauke u Pou i master je iz javnih poslova.

EPA / EFE / LUDOVIC MARIN
EPA / EFE / LUDOVIC MARIN Emanuel Makron i Gabrijel Atal

Prema rečima njegovih prijatelja, Atalove političke ambicije počele su kada je 2002. prisustvovao demonstracijama protiv Žan-Marin Le Pena, političara desnice koji je tada prošao u drugi krug predsedničkih izbora protiv Žaka Širaka. Atal se pridružio Socijalističkoj partiji 2006. i podržao njihovu predsedničku kandidatkinju, Segolen Rojal, na izborima 2007. 

Tokom 2012, kada je imao 23 godine, dobio je posao u ministarstvu zdravlja kod ministarke Marizol Turen, koja je i majka jednog od njegovih školskih drugova.

Turen ga je prepoznala kao "pametnog i odgovornog mladića" i predvidela mu je "veliku karijeru i svetlu budućnost". Napustio je Socijalističku partiju, 2016. godine, i pridružio se Makronovoj centrističkoj stranci "Preporod".

Delo novog "zlatnog deteta"

Od tad, njegova uzlazna putanja u politici bila je nezaustavljiva nalik njegovom šefu, Makronu. Sa 29 godina, Atal je postao sekretar u ministarstvu obrazovanja, što ga je činilo najmlađim članom Vlade za vreme Pete republike, koja je nastala oktobra 1958.

Pored ovoga, imao je još nekoliko visokih pozicija poput čela "Preporoda", portparola Vlade, ministra javnih računa, kao i ministra prosvete.

Atal je u partnerstvu sa Stefanom Sežurnom, sekretarom vladajuće stranke, koja se sada zove Renesansa, i Makronovim politčkim savetnikom do 2021.

Tokom prošle decenije, Atalova politika je prešla sa levog centra na desni centar. 2018, odgovarajući na štrajk radnika SNCF-a, nacionalne železničke kompanije, je rekao da Francuska "mora da prestane sa štrajk kulturom" i optužio je studentske proteste protiv obrazovnog sistema da su "sebični boboi (buržujski boemi)".

Makron, ranije poznat kao "zlatno dete" francuske politike zbog njegove mladosti i ambicije, ulaže nade u novog mladog i ambicioznog političara Atala da okrepi vladu kojoj fali parlamentarna većina i da ohrabri mlađe glasače pred evropske izbore.

Nedavno istraživanje od Elabe za Les Échos kaže da je postavljanje Atala za premijera popularna odluka, sa podrškom od 36 odsto.