Svet

Zemljotres jačine 5,4 stepeni pogodio Crnu Goru i Hercegovinu i načinio materijalnu štetu

FoNet, RTCG | 14. mart 2024 | 10:45
Zemljotres jačine 5,4 stepeni pogodio Crnu Goru i Hercegovinu i načinio materijalnu štetu
X (TWITTER) / EMSC Twitter

Zemljotres jačine 5,4 stepeni Riherove skale pogodio je rano jutros Crnu Goru saopšteno je Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) te zemlje, prenosi RTCG.

Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC) prethodno je objavio da je jačina zemljotresa 5,3 stepena Rihterove skale. U ovom području registrovana su još dva blaža potresa jačine 3,1 stepena.

Kako se navodi u saopštenju, epicentar zemljotresa koji se dogodio u 4.06 sati je bio pet kilometara jugozapadno od mjesta Čarađe u opštini Nikšić, a žarište zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Potres se osetio širom zemlje, ali i u državama regiona.

Seizmolog Srđan Ceković iz ZHMS kazao je za portal RTCG da je potres mogao da izazove materijalnu štetu i da je bilo dosta poziva građana koji su bili uznemireni.

 

 

On navodi i da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

“Najače se osetio oko Bileće sa intenziteztom šest stepeni", ističe Ceković.

Kaže da je nakon glavnog zemljotresa uslijedilo još 30 potresa.

Nema podataka o eventualnoj šteti, a prema informacijama iz ZHMS mogla je biti izazvana u epicentralnom području.

"Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvesne materijalne štete u epicentralnom području", ističe se u saopštenju Zavoda.

"Neprirodna huka se osetila i do sat vremena"

Predsjednik Mesne zajednice Krstac Dragoljub Manojlović kazao je za RTCG da je sinoćnji zemljotres napravio materijalu štetu na većini objekata u epicentralnom području u Goliji, ali da nema povrijeđenih. Na lokalnim putevima vidljivi su i odroni.

Zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom, do ranih jutarnjih sati za saobraćaj je bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac.

Snažan zemljotres se osjetio i na području Hercegovine, a u Bileći danas neće biti nastave u školama.

Načelnik Civilne zaštite Bileće Veselin Vujović rekao je za Radio Republike Srpske da se zemljotres osetio u 4:07 sati, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.

 

 

"Neprirodna huka se osetila i sat vremena nakon tog prvog, najjačeg zemljotresa. Obilazimo teren od ranog jutra i dobro je da za sada nema materijalne štete. Ipak, procenili smo da osnovne škole i vrtići neće raditi" rekao je Vujović.

Milena Tomanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštila je na konferenciji za medije da je ovaj jači zemljotres mogao da izazove izvesne štete u epicentru. Dogodio se u pograničnom području Crne Gore i BiH.

Ona je saopštila da je u toj zoni ranije bilo zemljotresa do jačine 5,5 zemljotresa.

 

 

“Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale”, saopštila je Tomanović.

Na području našeg regiona je, kako navodi, došlo do pobuđivanja tla.

“Videćemo kakav će trend da bude dalje”, poručila je Tomanović i dodala da kada živimo na seizmički aktivnom prostoru uvek moramo biti oprezni.