Svet

Šta stoji iza čistke koju je Zelenski sproveo među najbližim saradnicima i ko je "kancelar iz senke"

Karnegi | 20. april 2024 | 16:45
Šta stoji iza čistke koju je Zelenski sproveo među najbližim saradnicima i ko je "kancelar iz senke"
PROFIMEDIA / PRESIDENT OF UKRAINE / Sipa Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nastavlja svoje veliko čišćenje ukrajinskog rukovodstva bliskog njemu, u pokušaju da postigne veću koheziju i efikasnost. Zelenski se priprema za dvostruku krizu u kojoj bi sve veći pritisak ruskih trupa na frontu mogao da doprinese unutrašnjoj destabilizaciji nakon što mu formalno istekne mandat 20. maja.

Loša strana ove "čistke" je u tome što uklanja svoje stare saradnike iz Kvartala 95 - TV kuće koju je osnovao. Iz koridora moći Zelenski se okružuje kreacijama svog šefa kabineta, Andrieja Jermaka. To ostavlja ukrajinskog predsednika bez ikakvih drugih mišljenja, što nikada nije bilo dobro za javnu upravu. Takođe se postavlja pitanje koliko će tandem, koji je sve više nagnut u korist Jermaka, biti stabilan i da li će moći da obuzda ambicije.

Zelenski je objasnio smenu popularnog ukrajinskog komandanta Valerija Zalužnog rekavši da je to deo veće revizije sistema. Tada su njegove reči tumačene kao paravan za nepopularne odluke, koja je zapravo čista politika. Međutim, otpuštanje komandanta je zaista obeležilo početak "čistke" i rekonstrukcija na najvišim nivoima vlasti, piše u analizi fondacije Karnegi.

Posle Zalužnog usledio je i odlazak Oleksija Danilova, nekada uticajnog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, poznatog po svojoj agresivnoj retorici. Nezvanično, očigledno je da ga je ova osobina dovela do njegovog pada, kada je Zelenski bio nezadovoljan otvorenim odgovorom Danilova na komentare specijalnog predstavnike Kine za Evroazijska pitanja. Kijev se nada da će ubediti Peking da učestvuje na predstojećem mirovnom samitu u Švajcarskoj i zato ne želi da se "svađa" sa Kinezima.

Od tada su smenjeni skoro svi saradnici Zelenskog iz Kvartala 95 koji su bili postavljeni na visoke funkcije. Od samog početka predsedničkog mandata, Zelenski je bio oprezan prema starim elitama i nastojao je da se okruži lojalnim saradnicima. Kada je došao na vlast, sa sobom je poveo menadžere iz produkcijske kuće ove TV koju je svojevremeno osnovao sa svojim školskim drugovima. Po pravilu, ovi menadžeri su bili stari prijatelji i partneri koji su uživali njegovo poverenje. Rukovodioci Kvartala 95 Ivan Bakanov i Sergej Šerif postavljeni su za šefa ukrajinske službe bezbednosti (SBU) i za prvog pomoćnika predsednika, dok je izvršni producent studija, Serhij Trofimov, postao prvi zamenik šefa kabineta predsednika. 

Ništa od moći prijateljstva

Do početka 2024. nije bilo ni traga ovoj idiličnoj slici prijateljstva. Bakanov je otpušten iz SBU 2022. jer nije otkrio izdaju među visokim bezbednosnim zvaničnicima, dok su Trofimov i Šefir ostali bez posla u nedavnoj "čistki". Najveći dobitnik svih ovih otpuštanja je šef kabineta predsednika Andrij Jermak, koji se u analizi novinara Karnegija naziva "kancelarom iz senke". Sva upražnjena mesta popunili su njegovi kandidati, što znači da više nema nikoga ko je bio na ključnoj poziciji u kabinetu predsednika, dok Jermak nije postao šef kabineta.

U međuvremenu je ispalo da je Jermakove štićenike očigledno veoma teško otpustiti. Njegov zamenik Oleg Tatarov, na primer, – službenik za bezbednost sa sumnjivom prošlošću – i dalje je na svom mestu, uprkos svim naporima istraživačkih novinara.

Bez naznaka da će tekuća čistka uskoro prestati, mnogi dovode u pitanje neviđeno poverenje koje Zelenski ima u svog šefa kabineta. Na kraju krajeva, Jermak je optužen da je sve, od rukovodioca MI6 do agenta Kremlja.

EPA / Toms Kalnins
EPA / Toms Kalnins

U stvarnosti, Jermak je došao iz pravne profesije, iako se kreće u krugovima šou biznisa. Ranije je bio jedan od vodećih ukrajinskih stručnjaka za autorska prava, zastupajući interese holivudskih kompanija, ali je radio i sa istaknutim klijentima na ukrajinskom tržištu, a producirao je i nekoliko filmova i TV serija. Upoznao je Zelenskog kada su zajedno radili na TV kanalu Inter.

Njegova trenutna reputacija "sivog premijera", međutim, ima manje veze sa Jermakovom ličnošću ili biografijom nego sa njegovom pozicijom. Funkcija šefa predsedničke administracije zvanično nema nikakvu ustavnu nadležnost u Ukrajini, ali pošto omogućava direktan pristup predsedniku, nosioci ove titule se neizbežno doživljavaju kao "kancelara u senci". A pošto nijedan drugi predsednik u istoriji Ukrajine nikada nije imao takvu koncentraciju moći kao Zelenski od ruske invazije, povećala se i svemoć njegove administracije.

Jermakov uspon kroz blato

Jermakov uspon je delimično posledica njegovih komunikacijskih veština. Svojevremeno je uspeo da uspostavi dovoljno dobar radni odnos sa ruskim kolegom Dmitrijem Kozakom kako bi se izvršila razmena zatvorenika visokog profila. Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, Jermak je kontaktirao ruskog tajkuna Romana Abramoviča preko kolege filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog. Abramovič je prihvatio ulogu posrednika u pregovorima između Kijeva i Moskve. Jermakove šou-biznis veze su takođe pomogle da se izgradi globalna koalicija za podršku Ukrajini.

Jermakov uticaj iritira mnoge u ukrajinskoj eliti i verovatno je bio meta više napada nego bilo koji drugi visoki zvaničnik. Najveći od njih je bio „Vagnergejt“, kada su visoki bezbednosni zvaničnici i novinari optužili Jermaka da je 2020. prekinuo operaciju hvatanja grupe plaćenika iz ruske privatne vojne kompanije Vagner. Nakon ruske invazije, Jermaka je takođe optužila američka republikanska kongresmenka Viktorija Sparc da radi za Rusiju i sabotira ukrajinske vojne napore. 

EPA / SERGEY DOLZHENKO
EPA / SERGEY DOLZHENKO

Na kraju, čini se da se ništa od bačenog blata na Jermaka nije zalepilo za njega, a trenutna čistka je signal svim njegovim neprijateljima da još uvek ima poverenje predsednika. Sada, kada raste pritisak na frontu i opozicija koja se sprema da iskoristi formalno isticanje predsedničkog mandata Zelenskog posle 20. maja, predsednik želi da obezbedi maksimalnu lojalnost u svom najužem krugu. 

Ipak, okružujući se štićenicima svog šefa kabineta, Zelenski je sve više izolovan od drugačijih gledišta, što povećava rizik od skretanja ka autoritarizmu. Na političkim marginama Kijeva uporne su glasine o formiranju „jake vlade“ u kojoj će Jermak zameniti aktuelnog premijera, tehnokratu Denisa Šmihala, i dobiti puna vanredna ovlašćenja. Daleko je od toga, međutim, da li bi i sam Jermak pristao da se odrekne zgodnog mesta "kancelara u senci" za mesto šefa vlade, koje tradicionalno služi kao gromobran za kritiku predsednika.

Niti je očigledno da je sam Zelenski, uprkos svom poverenju u Jermaka, spreman da prenese toliku moć na njega. Uostalom, niko nije imun na razvoj političkih ambicija. U tom pogledu, međutim, već postoji prepreka: Jermak je nepopularan u ukrajinskoj javnosti, a njegov rejting i dalje opada. U februaru 2024, 61 odsto ljudi anketiranih od strane Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju izjavilo je da mu ne veruje.

Kao rezultat toga, Zelenski i Jermak se nalaze povezani jedan za drugog i donekle međuzavisni: prvi na kadrovsku politiku njegovog šefa kabineta, drugi na politički opstanak svog pokrovitelja, Jermakova lojalnost kome je izvor njegovog uticaja. . Odnos unutar ovog tandema postaće glavna supstanca nove političke ere koja će osvanuti u Ukrajini nakon formalnog isteka ovlašćenja Zelenskog 20. maja.