Svet

Fidan pozvao na globalno muslimansko jedinstvo u podršci Palestincima

Tanjug | 5. maj 2024 | 13:26
Fidan pozvao na globalno muslimansko jedinstvo u podršci Palestincima
PROFIMEDIA / Murat Gok / AFP

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da otpor, kako je naveo, "izraelskoj okupaciji" više nije rat između Izraela i Palestine, već "borba između tlačitelja i potlačenih širom sveta". Fidan je, govoreći na 15. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) koji se održava u Bandžulu, glavnom gradu Gambije, rekao da nijedna članica nema pravo da rešava svoje nesuglasice preko "krvi Palestinaca", prenosi agencija Anadolija.

Fidan je dodao da je dužnost cele globalne muslimanske zajednice da zbije redove u odbrani Palestinaca.

"Istorijske podele među muslimanskim državama ne smeju da se ponavljaju da palestinska stvar ne bi bila žrtvovana regionalnim rivalstvima", rekao je turski ministar i dodao da bi jedini pobednik u takvoj situaciji bio Izrael i njegove pristalice.

Pozvao je sve muslimanske zemlje da izvrše pritisak na Izrael da okonča, kako je naveo, ugnjetavanje Palestinaca i založi se za rešenje dve države, kao i da iskoriste sva sredstva da pokažu da kršenje međunarodnog prava ima posledice.

Fidan smatra da zemlje OIC-a moraju uložiti sve napore da osiguraju punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama. Dvodnevni 15. samit OIC-a počeo je juče u Banjulu, a tema je "Jačanje jedinstva i solidarnosti kroz dijalog za održivi razvoj".

Samit ima za cilj jačanje jedinstva u rešavanju gorućih izazova sa kojima se muslimanska zajednica suočava i širenje saradnje i solidarnosti među zemljama članicama u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, navodi Anadolija.