Svet

Netanjahu: Izrael neće pristati na sporazum kojim se zahteva okončanje rata

Beta | 5. maj 2024 | 14:12
Netanjahu: Izrael neće pristati na sporazum kojim se zahteva okončanje rata
EPA / EFE/ABIR SULTAN

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da njegova zemlja neće prihvatiti kraj vojne kampanje i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze, u vreme kada se šire glasine o međunarodnom pritisku na jevrejsku državu da okonča rat u okviru sporazuma o oslobađanju talaca.

"Izrael to ne može prihvatiti. Ne možemo biti spremni da prihvatimo situaciju u kojoj bataljoni Hamasa izlaze iz svojih bunkera, ponovo preuzimaju Gazu, obnavljaju vojnu infrastrukturu i vraćaju se pretnjama izraelskim građanima u okolnim zajednicama, u mestima na jugu i svim delovima zemlje", rekao je Netanjahu u video saopštenju.

Izraelski lider je dodao da Izrael neće prihvatiti zahteve Hamasa koji znače predaju i nastaviće da se bori dok njegovi ciljevi ne budu ostvareni. On je time ponovio poruku koju je prenosio od početka rata, komentarišu izraelski mediji.

Netanjahu je ocenio da bi prihvatanje zahteva Hamasa samo približilo naredni sukob i omogućilo Hamasu da izvede još jedan masakr u budućnosti.

Visoki zvančniici SAD, Katara i Egipta su u Kairu, gde razgovaraju o sporazumu o primirju u ratu i oslobađanju izraelskih talaca. Prisutni su i zvaničnicni Hamasa. Netanjahu je odlučio da ne pošalje delegaciju u ovoj fazi pregovora.

U Kairu razgovori o primirju traju drugi dan, a palestinski zvaničnici su rekli da nema očitog napretka i da Hamas ne odustaje od zahteva da se svakim sporazumom mora okončati rat. Jedan palestinski zvaničnik izjavio je za Rojters da je delegacija Hamasa stigla u glavni grad Egipta sa ciljem da se postigne sporazum, ali ne po svaku cenu.

Netanjahuova vlada jednoglasna: Zatvoriti predstavništva Al-Džazire u Izraelu

Netanjahu je danas izjavio i da je njegova vlada jednoglasno odlučila da se zatvore lokalna predstavništva katarske TV Al-Džazira. Odluku je objavio na platformi Iks, ali posledice takvog koraka po tu televizijsku kuću i kada će stupiti na snagu, te da li je stalna ili privremeno zatvorena - još nisu poznate.

Takva odluka je eskalacija dugog suprotstavljanja Al-Džaziri, a preti i da pojača napetost sa Katarom, vlasnikom te televizije, u vreme kada vlada u Dohi igra ključnu ulogu u posredovanju da se barem privremeno zaustavi rat u Gazi.

Izrael već dugo optužuje Al-Džaziru za pristrasnost, koja je jedna od svega nekoliko medija koji su ostali u Gazi tokom rata. Al-Džazira objavljuje snimke napada iz vazduha, prepune bolnice i optužuje Izrael za masakre. Izraelski lideri tvrde da Al-Džazira sarađuje sa Hamasom.

Al-Džazira nije odmah odgovorila na molbu da komentariše ovu odluku, već je samo objavila vest o tome. Servis na arapskom često objavljuje video izjave predstavnika palestinskog Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija u regionu. Taj medij su takođe kritikovale i SAD, tokom američke okupacije Iraka, posle invazije 2003. i zbacivanja sa vlasti Sadama Huseina.

Direktor Al Džazire za Izrael: Odluka Izraela opasna, pripremamo pravni odgovor

Direktor Al Džazire u Izraelu i za palestinske teritorije Valid Omari povodom ove odluke je izjavio da su takve radnje "opasne" i da su politički, a ne profesionalno motivisane. Pravni tim Al Džazire priprema odgovor, rekao je Omari za Rojters, a agencija navodi da to verovatno znači da će uložiti žalbu sudu protiv ove odluke.

Ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odobrio je gašenje programa Al Džazire u Izraelu nakon što je Kneset u aprilu usvojio zakon kojim se omogućava zatvaranje stranih medijskih kuća koje se smatraju bezbednosnom pretnjom po Izrael.

Ministar telekomunikacija Izraela Šlomo Karhi sada ima ovlašćenje da sprovede odluku u delo i da naloži izraelskim kablovskim operaterima da izbace Al Džaziru iz programske šeme, da naredi zaplenu imovine te stanice i da internet provajderima naloži da blokiraju pristup portalu katarske televizijske stanice, navodi Rojters.