Svet

Amir-Abdolahijan: Iran podržava svaki sporazum koji podržava prava palestinskog naroda

Tanjug | 5. maj 2024 | 15:38
Amir-Abdolahijan: Iran podržava svaki sporazum koji podržava prava palestinskog naroda
EPA / EFE/SALVATORE DI NOLFI

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je danas da će svaki sporazum koji bi podržao prava palestinskog naroda dobiti podršku Irana.

"Smatramo da Palestinci sami treba da odlučuju o sudbini Palestine", rekao je iranski ministar na sastanku na saudijskim kolegom Fajsalom bin Farhan Al-Saudom na marginama samita Organizacije islamske saradnje (OIC) u Gambiji.

On je ocenio da bi trebalo uložiti zajedničke napore da se zaustavi rat u Gazi u interesu palestinskog naroda i zemalja u regionu. Takođe je ponovio principijelni stav Irana po pitanju odmazde za izraelski napad na iransku ambasadu u Damasku, koji je nazvao "terorističkim aktom", prenosi agencija Tasnim.

Visoki iranski diplomata se osvrnuo na nedavne američke aktivnosti u regionu.

"Istorijsko i savremeno iskustvo pokazuje da SAD nastavljaju da gaze svoja obećanja i da se ne pridržavaju bilo kakvog dogovora ili obećanja. Smatramo da je vraćanje stabilnosti i bezbednosti u region i prekid rata u interesu svih zemalja u regionu", poručio je Amir-Abdolahijan.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije izrazio je nadu da će u ovoj fazi biti postignut prekid vatre u Gazi.

"Zaustavljanje rata je u interesu palestinskog naroda i može postaviti teren za isporuku humanitarne pomoći Gazi", istakao je Al-Saud. 

On je ponovio da Rijad osuđuje izraelske udare na iransku ambasadu u Damasku kao diplomatsko predstavništvo.

"Takav napad ni na koji način nije prihvatljiv niti opravdan", istakao je on.

Na sastanku sa turskim kolegom Hakanom Fidanom na marginama samita OIC, Amir-Abdolahijan je pohvalio nedavnu odluku Ankare da zaustavi ekonomske i trgovinske veze sa Izraelom kao "značajnu meru".

Osuđujući ratne zločine izraelskog režima u Gazi, visoki iranski diplomata je istakao potrebu za jačom i aktivnijom ulogom islamskih zemalja, posebno Irana i Turske, u podršci Palestini. Turski ministar inostranih poslova označio je pitanje Palestine kao najvažniji prioritet muslimanskog sveta.