Svet

Haški proces Tačiju: Albanac svedočio o maltretiranju koje je preživeo u pritvoru OVK

Beta | 6. maj 2024 | 14:20
Haški proces Tačiju: Albanac svedočio o maltretiranju koje je preživeo u pritvoru OVK
PROFIMEDIA / ANP / ddp USA / Profimedia

Suđenje bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine nastavljeno je danas pred specijalnim sudom u Hagu, iskazom svedoka optužbe koga je OVK uhapsila, pritvorila i zlostavljala. Pored Tačija, optužnica za zločine nad Albancima, Srbima i Romima tereti Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Svi optuženi bili su članovi Glavnog štaba OVK.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 1978, danas je u sudnici na albanskom jeziku potvrdio istinitost više ranijih izjava koje je dao tužiocima. Te izjave sudije su uvrstile u dokaze.

Prema sažetku koji je pročitala zastupnica optužbe, svedok je u tim izjavama opisao kako su ga pripadnici OVK uhapsili, ispitivali i maltretirali u pritvorima na tri lokacije.

On je svedočio i o uslovima u kojima je, zajedno sa drugim pritvorenicima, bio zatvoren, kao i o "ispitivanju i prebijanju" koje je preživeo.

Nastavak suđenja sutra

Kako je naznačila tužiteljka, svedok 1978 je na fotografijama koje su mu pokazane prepoznao neke vojnike OVK, kao i druge pritvorenike koje je video.

Iskaz današnjeg svedoka bio je kratak, pošto ga tužioci nisu dodatno ispitivali, a zastupnici žrtava, branioci optuženih i sudije imali su tek nekoliko pitanja, iza zatvorenih vrata.

Od početka procesa, 3. aprila prošle godine, u sudnici je iskaz dao 61 svedok tužilaštva, računajući i današnjeg. Ranije najavljen broj od 300 svedoka, tužioci su već smanjili za 100, a krajem ovog meseca trebalo bi da sudije izveste o daljem "sažimanju dokaznog postupka" protiv optuženih.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada će iskaz dati naredni svedok optužbe.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020., kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.