Svet

Ko je prva dama Kine: Superzvezda sa jasnim zadatkom

Bi Bi Si/ NIN | 8. maj 2024 | 14:27
Ko je prva dama Kine: Superzvezda sa jasnim zadatkom
TANJUG / Nemanja Jovanović

Prva dama Kine Peng Lijan ponosno je stajala kraj svog supruga Si Đinpinga na pisti Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i sa blagim osmehom posmatrala članove kulturno-umetničkog društva kako u njihovu čast igraju kolo. Elegantna i odmerena, supruga lidera jedne od najmoćnijih zemalja sveta nije samo lepo lice u pratnji moćnog muža, njena uloga u kineskoj politici je suptilan ali strateški davno isplaniran politički potez.

Dok su žene prethodnih kineskih lidera uglavnom svesno bile u senci muževa, Peng Lijan je navikla na reflektore. Decenijama je brižljivo gradila svoj imidž u Kini - bila je zvezda televizijskih programa i glavni gost novogodišnjih programa na državnim medijima.

Na neki način, stilski besprekorna i lepa prva dama je otelotvorenje kineske propagande u jednoj osobi. Njen dopadljiv izgled i status slavne ličnosti nazvani su "kineskim tajnim oružjem", a predstavljena je zapadnim medijima kao dokaz kineske modernosti i sjaja.Tako je žena koja je po struci poznata pevačica postala nešto kao politička Kejt Midlton Komunističke partije Kine.

 

 

"Imidž Komunističke partije Kine bio je dosadan i obavijen velom tajne. Lideri su delovali kao nepristupačni roboti u državnoj mašineriji bez ikakvog šarma. Tu na scenu stupa Peng kao osoba koja može da osveži to sivilo", rekla je Li Jinhue, sociološkinja Kineske Akademije društvenih nauka.

Nema nedoumica oko toga šta je sada posao nekadašnje super zvezde, o njenoj karijeri sada se priča vrlo kontrolisano.

"Izbegavamo da govorimo o njenoj ulozi kao pevačice narodnih pesama. Naprosto, ako je hvalimo ispašće da ima protekciju, a ne ide ni da je kudimo", rečeno je iz Saveza narodnih pevača Kine.

Gospođa Peng je daleko od pevačice kafanskih pesama. Njen repertoar kao da je prepisan iz udžbenika političke propagande, a numere po kojima je poznata pevaju o slavnom životu kineskog seljaka, snazi naroda i divnom životu pod trenutnom vlašću.

"Oko 90 odsto njenih pesama su veličanje Komunističke partije, a ostatak su vesele pesmice u kojima je svet ružičast", kaže muzički kritičar Ki Juji.

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

Pesme prve dame popularnije su kod starije publike koja je rasla na nekoliko državnih kanala sa ograničenim muzičkim izborom.

Odnos porodice Peng Lijan i Komunističke partije nije uvek bio harmoničan. Njena porodica doživela je progon tokom Kulturne revolucije jer su neki članovi njene šire familije služili u tajvanskoj vojsci.

To je nije sprečilo da se posle studija zaposli kao "kulturni ratnik" zadužen za širenje kineske kulture u narodu. Ostala je verna tom pozivu i nastupala je širom sveta. Bila je već velika zvezda kada je upoznala Si Đinpinga 1986. godine. On je tada bio gradonačelnik Sjamena i razveden čovek. Venčali su se naredne godine, posle samo nekoliko meseci ljubavi, a njihova ćerka Si Mingze rođena je 1992. godine.

Pesme su utihnule

Od trenutka kada je preuzela ulogu prve dame, prestala je da peva, osim u vrlo retkim zvaničnim prilikama. Mikrofon je zamenila uobičajenim aktivnostima žena svetskih lidera. Bavi se dobrotvornim radom, zauzima se za lečenje tuberkuloze i side, a ambasador je i kontrole duvanske industrije u Kini.

Kada ne radi, gospođa Peng uživa u životu u Žonghanaju, centralnom pekinškom zatvorenom kraju naseljenom kineskim državnim vrhom.

Od hobija navodi da voli da vozi bicikl do lokalne pijace na kojoj uživa da se cenka, a da je kod kuće čeka suprug kojeg gleda kao bračnog partnera, a ne lidera kojeg sledi više od milijarde ljudi. Naravno, ovu njenu izjavu objavio je strogo kontrolisani državni časopis.