Svet

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Crnoj Gori, Spajić domaćin

FoNet | 10. maj 2024 | 17:43
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Crnoj Gori, Spajić domaćin
PROFIMEDIA / ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić biće domaćin samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije 16. maja u Kotoru na kome će čelnici zemalja regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan, saopštila je vlada u Podgorici.

Samit se organizuje pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" (One region, common vision).

Na skup su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije - Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Dan uoči Samita, 15. maja, najavljen je sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Prethodnih meseci ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana , održani su u Skoplju i Tirani , a sa predstavnicima EU i SAD razgovaralo se o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Taj plan uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno dve milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU.

Na samitu je najavljeno učešće komesara EU za susedstvo i proširenje Olivera Varheljij i pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena.