Svet

Ambasador Srbije u Kairu: Neizvesno kada će prvi kontigent humanitarne pomoći Srbije stići u Gazu

FoNet | 11. maj 2024 | 13:21
Ambasador Srbije u Kairu: Neizvesno kada će prvi kontigent humanitarne pomoći Srbije stići u Gazu
TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović izjavio je danas da je prvi kontigent humanitarne pomoći Srbije stanovništvu u Pojasu Gaze stigao na Sinaj, ali se još ne zna kada će biti isporučen, jer je prelaz Rafa na granici sa Egiptom zatvoren nakon što su ga nedavno zauzele izraelske snage.

Šestović je izjavio za RTS da je Ariš jedino mesto gde se trenutno prikuplja pomoć za stanovnike Pojasa Gaze, a situaciju je opisao kao dramtičnu.

"Prizori kojima smo svedoci ukazuju na dramu koja se odvija u ovom trenutku s obzirom da već četvrti dan nijedan kamion ne prelazi granični prelaz Rafu, zbog toga što je došlo do upada izraelskih trupa u sam granični pojas Rafe i prelazi su zatvoreni", rekao je Šestović, navodeći da trenutno 7.000 kamiona čeka na severnom Sinaju da uđe u Rafu i isporuči pomoć Gazi.

Prema njegovim rečima, dnevne potrebe su 500 kamiona, pa je tih 7.000 kamiona dovoljno za 14 dana života stanovništva Gaze.

U prvom avionu humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi, a koji je u petak sleteo na Sinaj, nalaze se hrana, voda, medicinska oprema i šatori za smeštaj porodica.

"Ono što smo poslali je sastavljeno na osnovu spiska koji je dao egipatski Crveni polumesec, a reč je o onome što oni smatraju da je najpotrebnije za stanovništvo Gaze u ovom trenutku", rekao je Šestović povodom prvog aviona sa humanitarnom pomoći iz Srbije koji je stigao na Sinaj, gde se danas očekuje i dolazak drugog.

Ukazujući da stanovništvu Gaze nedostaje sve - hrana, lekovi i gorivo, Šestović je upozorio da bez goriva bolnice ne mogu da pružaju medicinske usluge, te da bunari koji su jedini izvori pitke vode ne mogu da pumpaju vodu.

"Ponestaje goriva, to je najvažnije. Bez njega nema filtera za vodu, bez goriva nema rada bolnica", naveo je Šestović.

Povodom pregovora o primirju Izraela i Hamas, koji su u Kairu završeni bez dogovora, Šestović je ocenio da će se pregovarački proces nastaviti.

"Nema alternative pregovorima i to zna Egipat, i to znaju i ostale zemlje koje su uključene u medijaciju između dve strane, a to su i Katar i Sjedinjene Američke Države", naveo je srpski ambasador.

Prema njegovim rečima, ući će se u novi proces pregovora i traženja rešenja.

"Jer alternativa je toliko strašna i dramatična i tiče se sudbine dva miliona ljudi u Gazi kao i talaca Hamasa, i ja sam siguran da će se pregovori nastaviti, a verujem da će u jednom trenutku i oni sazreti i dovesti do očekivanog i željenog ishoda, a to je prekid vatre, ulazak humanitarne pomoći i oslobađanje talaca", naveo je Šestović.