Politika

"Biramo Beograd": Bilo je pitanje trenutka kada će se incident sa vozovima desiti, železnica zanemarena

FoNet | 18. maj 2024 | 10:29
"Biramo Beograd": Bilo je pitanje trenutka kada će se incident sa vozovima desiti, železnica zanemarena
NIN / Milan Ilić

Koalicija "Biramo Beograd" saopštila je, povodom sudara teretnog i putničkog voza u tunelu Vukov spomenik - Pančevački most, da je bilo samo pitanje trenutka kada će se takav incident desiti i pozvala nadležne da sankcionišu odgovorne.

Prema oceni koalicije "Biramo Beograd", taj incident je posledica dugogodišnjeg zanemarivanja gradske železnice i infrastrukture.

"Nažalost, ima povređenih, ali srećom nema životno ugroženih. Ovaj incident jasno pokazuje koliko je potrebno hitno preduzeti mere za unapređenje naše saobraćajne infrastrukture. Nadamo se da će svi povređeni biti dobro, a nama 2. juna ostaje da smenimo ovu nesposobnu vlast i odgovorimo na dugogodišnje loše upravljanje", poručila je koalicija "Biramo Beograd".

Incidenti poput ovog, kako je navedeno u saopštenju, pokazuju koliko su građani Beograda nebezbedni.

"Svedoci smo još jednog u nizu problema povezanih sa teretnim vozovima koji prevoze opasne materije kroz tunel Vukov spomenik - Pančevački most. Zato upozoravamo da postoji potencijal za još veću katastrofu, s obzirom na to da se kao posledica ove neodgovorne vlasti opasne materije nekontrolisano prevoze ovom rutom, što predstavlja značajan rizik za sve građane Beograda", navela je koalicija "Biramo Beograd".

TANJUG / TANJUG VIDEO
TANJUG / TANJUG VIDEO

Prema navodima te opozicione koalicije, ovaj događaj je alarm koji podseća na hitnu potrebu za unapređenje bezbednosnih standarda u saobraćajnoj infrastrukturi. 

SSP: Direktna posledica neodgovorne politike SNS

Stranka slobode i pravde (SSP) izrazila je duboko žaljenje zbog sudara dva voza u podzemnom tunelu u Beogradu i ocenila da je to posledica neodgovorne politike Srpske napredne stranke (SNS), jer tereni voz nije smeo da prolazi tim putem.

"Nažalost, ima dosta povređenih, a upozoravali smo više puta na ovakvu mogućnost”, izjavila je potpredsednica beogradskog odbora SSP-a Ana Gođevac povodom nesreće u Vračarskom tunelu, saopštila je SSP.

Ana Gođevac ocenila je da je to "direktna posledica neodgovorne politike SNS".

"Umesto da su izgradili most kod Vinče, koji je bio planiran još od 2010. godine u Beogradu, vlasti su taj projekat potpuno zanemarile” dodala je Ana Gođevac i naglasila da su zbog projekta "Beograd na vodi" teretni vozovi preusmereni kroz Vračarski tunel, iako je to izuzetno opasno.

Prema njenim rečima, krivica je SNS vlasti u Beogradu koja je rekla da je tunel bezbedan za teretni saobraćaj.

"Zato je neophodna hitna promena sistema, jer nam se infrastruktura i bezbednost raspadaju. Mrvice bačene sa stola u cirkusu od izbora, režiranog od strane Aleksandra Vučića, neće doneti nikakvu promenu”, poručila je Ana Gođevac.