Arhiva

U Hag bez pozivnice

Jelena Vukotić | 20. septembar 2023 | 01:00

Direktor i glavni i odgovorni urednik podgoričkog lista “Dan”, Dušan Jovanović, pojavio se u petak pred Haškim tribunalom zbog optužbe za nepoštovanje ovog međunarodnog suda, odnosno prošlogodišnjeg otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka K-32 u listu “Dan”. Glavni tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, u optužnici tvrdi da je Jovanović namerno objavio ime svedoka da bi, između ostalog, “prodao više novina”, iako je znao da time može ugroziti njegovu bezbednost. O optužnici i eventualnoj krivici Dušan Jovanović se još uvek nije zvanično izjasnio, a za NIN kaže: “Ja snosim objektivnu odgovornost za sve što se pojavi u listu, ali tvrdim da nije postojala nikakva svesna namera da se omalovaži Haški tribunal i nanese šteta svedoku. Objektivne krivice ima, ali ne i subjektivne.”

Iako su identitet svedoka prethodno objavili i neki drugi lokalni mediji, Jovanović kaže da to nije od presudne važnosti i da na tome svakako ne može bazirati svoju odbranu. Zašto je samo protiv njega podignuta optužnica, Jovanović takođe nije želeo da komentariše jer je “u pitanju procena samog Tribunala”. Ono što Jovanović želi da naglasi jeste da poziv za pojavljivanje pred Tribunalom do njega uopšte nije ni stigao i da je najverovatnije “zalutao” negde u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom. “Veoma je čudno da mi poziv nije uopšte uručen. Kao da je nekom bilo u interesu da se ne pojavim i da se izda nalog za hapšenje. O tome da treba da se pojavim u Hagu, saznao sam preko Interneta i nekih ljudi iz Haga”, dodaje Jovanović.

Sudija Žan Klod Antoneti je Jovanoviću dao rok od trideset dana da se izjasni o optužnici i najavio naredno ročište za sredinu januara. Jovanović je prvi novinar koji će u Hagu odgovarati za nepoštovanje suda. Za ovo delo mu preti maksimalna kazna od sedam godina zatvora, ili novčana do 100 000 evra.