Arhiva

Nemamo vremena za bivšu vlast

Tanja Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Nemamo vremena za bivšu vlast


Ako se prognoze lidera SVM i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora ostvare, vlada koja će se posle izbora formirati određivaće sudbinu svih nas sledećih 10 do 15 godina, iako je njen mandat ograničen na četiri. Kao prvi korak posle izbora nove vlade očekuje promenu Ustava i kompletnu reorganizaciju društva. Pred nama su dva, tri krupna procesa. Pregovori sa Evropskom unijom će rezultirati potrebom donošenja na stotine zakona. Pored toga potrebno je kompletno uređenje srpskog društva jer ovakvo dalje ne može da opstane. I što se tiče uprave, administracije, zdravstva, obrazovanja, putne privrede, i naravno Ustava.

Svi ste već učestvovali u vlasti. Zašto to niste sprovodili do sada?


Sa tri, četiri, pet mandata, koliko smo imali 2007. godine, nismo bili u situaciji, niti ćemo ikada biti, da mi opredeljujemo pravac.

Možete li u vladu zajedno sa SNS?

Nametanje ovog pitanja skreće fokus pažnje sa onoga što je aktuelni trenutak u Srbiji. Mi u Savezu vojvođanskih Mađara cenimo da nemamo dodatnih, četiri, osam godina da čekamo da ponovo na vlast dođu oni koji su bili. Ako se stvari rešavaju sada, a rešavaće se, jer se i po agendi pregovori sa Unijom završavaju, pitanje je hoćemo li odlučivati o tome ili ne.

Očekujete li izmene Ustava posle izbora?

Niz je razloga zbog kojih Ustav treba staviti na sto i razgovarati da li i u kom obliku ga menjati. Ne bi se smelo ponoviti da kao 2006. sednu neki ljudi, dogovore se šta treba da piše u tom Ustavu i da Ustav praktično služi nekoj aktuelnoj dnevnopolitičkoj potrebi, kao što je poslužio. Trebalo bi organizovati široku društvenu raspravu na tu temu.

Za šta se zalažete? Za veća ovlašćenja autonomije?


U toj promeni Ustava, sigurno je pitanje Vojvodine ono koje je za nas značajno.

Neko će reći, posao sa Kosovom je skoro završen i zato se sada otvara pitanje Vojvodine?

Otvoriće se pitanje Vojvodine, kao što se mora otvoriti pitanje drugih regiona.

Sandžaka?


Ne, mislim na sistem decentralizacije srpske države. Kada počnete govor o promeni Ustava i statusa Vojvodine, odmah se pomisli na to da imate separatističke ideje. Zaboravljaju svi da 70 odsto stanovništa Vojvodine čine Srbi. Šta to znači, da Srbi hoće da otcepe deo teritorije od sopstvene matične države. Zar to nije suludo?! Srbi u centralnoj Srbiji imaju zadršku u odnosu na lojalnost državi Srba u Vojvodini koji čine 70 odsto stanovništva! To je relikvija devedesetih, da stalno postoji neki potencijalni neprijatelj na koga ćemo ukazivati kako bismo skrenuli pažnju sa sebe, svojih problema i svoje nemoći.

Zar nije razumljiv takav strah posle iskustva sa Kosovom?

Uopšte nije, jer se Vojvodina ni po čemu ne može poistovećivati sa kosovskom pričom. Rasplet oko Kosova upravo je u značajnoj meri posledica nespremnosti da se o tim pitanjima razgovara. Jer kada o nekim pitanjima ne razgovarate otvoreno, ona mogu da eskaliraju. Oko Kosova smo imali upravo takvu situaciju. Ni u naznakama nemate stranku na političkoj sceni Vojvodine koja ima takvu ambiciju sa Vojvodinom.

Jeste li razgovarali sa SNS o pokrajinskim izborima?

Ne. Ta tema će biti permanentno ubacivana u javni govor jer je to gumena kost za političare, ali svakome je jasno da se prevremeni izbori mogu raspisati samo onda kada se za to stvore uslovi. Predsednik Skupštine raspisuje prevremene izbore, gledajući u dokumenta procenjuje da li je bilo koji od razloga za raspisivanje izbora osnovan. Ne mislim da je to tako danas. Ako se stvori ma koji uslov za raspisivanje izbora, ja ću ih raspisati, ali to neće biti na osnovu političkih nagodbi.

Kakvi su vaši odnosi sa vlastima u Mađarskoj?

Dobri, kao što po prirodi moraju da budu dobri odnosi i srpskih zajednica u drugim državama koje žive u manjini sa sopstvenom zemljom, sa maticom. Kao što moraju biti dobri sa ovdašnjom parlamentarnom većinom i Vladom. Ni po čemu nas to ne razlikuje od Srba iz Hrvatske, Bosne ili bilo koje druge zemlje.

Vaše veze su čvršće sa Beogradom ili sa Budimpeštom?

Te veze su drugačije ali naša sudbina se vezuje za ovu zemlju i doživljavamo je kao svoju. Ovde smo od kraja 17. veka, prema tome nemamo alternativnu državu. Sa matičnom državom treba da imamo odnose, treba da dobijamo finansijsku pomoć.

DSS smatra da ta transferzala finansijske podrške može da krene u smeru finansiranja projekta koji se zapravo zove otcepljenje. Samardžić iz DSS vaše delovanje na promeni Ustava ocenjuje kao otvoreni državni udar na pravni poredak zemlje?


Tu nema trunke realnosti. Bio sam na prijemu kod predsednika Nikolića 14. februara, i na tom prijemu je bio prisutan i gospodin Dodik. Zar nije normalno da on bude tu?! Da normalno je .U čemu je problem ako u sličnoj situaciji ja imam kontakte sa mađarskom vladom ili predsednikom države? Ta dodatna veza može da doprinese šansama koje se za Srbiji budu otvarale.

SNS se nije slagala svojevremeno sa otvaranjem kancelarije Vojvodine u Briselu? Retorika po pitanju Vojvodine slična je retorici DSS?

Zar to znači da zbog te retorike u sledećih 15, 20 godina, dok oni budu na političkoj sceni, nema saradnje sa njima? Ova situacija za mene nije vezana za to šta mi mislimo o SNS, već kako možemo da realizujemo izborni program. To možemo samo ako sedimo za zajedničkim stolom i dogovaramo se.

Samo ako učestvujete u vlasti?

Tako je. Ako budemo van toga onda ćemo pretrpeti takve štete koje dugo posle toga nećemo moći anulirati. Mi kao manjinska zajednica nemamo istu vizuru kao DS ili bilo koja druga stranka u Srbiji.

Da li to objašnjavate Bojanu Pajtiću? Sedite li s njim? Šta vas pita Bojan Pajtić?

Oko ovoga ne razgovaramo. Ovo je stvar oko koje mi odlučujemo. Nisam ja pupčanom vrpcom vezan ni za njega, ni za bilo kog drugog. Ako ne budemo mogli da utičemo na procese, pretrpećemo ogromnu šetetu. Nemamo mogućnost da čekamo dodatnih četiri do osam godina da upravljamo procesima. U međuvremenu, sto vozova ode.

Čuli ste se sa Tadićem?


Ne.

Sa Đilasom?


Ne, ne. Sa Tadićem sam se video pre dva meseca, na dodeli nagrade Zoran Đinđić, sa Đilasom nikada nisam razgovarao, samo smo se rukovali.

Sa Nikolićem?


Imam manje kontakata sa njim od kada je postao predsednik države, što je normalno. Sa Vučićem sam se nekoliko puta video, razgovarao i puno stvari smo kao konstruktivna opozicija u ovom dvogodišnjem periodu zajedno rešavali. Pozicije se menjaju. Pa ko je 2011. pomislio da će početkom 2014. DS biti u ovoj situaciji. Mislilo se da 30 godina niko neće moći da im priđe.

Zbog čega se to dogodilo DS?

To je kodirano u životu svake velike stranke, u nekom trenutku pomisli da je večna i izgubi unutrašnju kontrolu. Ko ne reaguje i ne napravi red u stranci, u organizaciji, stavlja sebi omču oko vrata.