Arhiva

I Brisel i Moskva

Dubravko Kolendić | 20. septembar 2023 | 01:00
I Brisel i Moskva


Ako opstane utisak da se nova vlada uglavnom sastoji od nacionalističkih i populističkih snaga, koje su se samo na rečima odrekle miloševićevsko-šešeljevske ideologije i prakse, ostaće loš međunarodni ugled, objašnjava Reljić.
Samim tim, njena spoljnopolitička nastojanja neće biti uvažavana. Zato je preduslov za uspešnu spoljnu politiku nove vlade da unapređuje vladavinu prava, pospešuje zakonit rad političkih ustanova i podstiče trpeljiv javni diskurs u Srbiji, kaže on.
Nastavak približavanje Evropskoj uniji zavisi takođe u najvećoj meri od toga koliko će nova vlada uspeti da ojača političke ustanove i stvori postojane pravne i političke uslove za ubrzan privredni razvoj. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je samo međukorak: suštinski napredak Srbije na putu do članstva u EU trajno zavisi od unutrašnjeg preobražaja, ne od trenutne poslušnosti spram zapadnih zahteva u pogledu načina rešavanja srpsko-albanskog spora oko Kosova, kaže Reljić.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, oni bi trebalo da imaju znatno veće ciljeve od pukog osiguranja podrške Moskve da se sačuva značaj rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i spreči ulazak Kosova u svetsku organizaciju, navodi on.
Ugledajući se na mnoge zapadne države, Srbija bi koristilo da bitno proširi ekonomsku saradnju sa Rusijom prepuštajući preduzećima u obe zemlje da nalaze svoje tržišne interese bez ideološke mistifikacije o posebnosti srpsko-ruskih odnosa, kaže Reljić.
Srbiji, kao i svim drugim državama u jugoistočnoj Evropi, neophodna su nova strana ulaganja da bi se ubrzao privredni rast i smanjila nezaposlenost. Od ključnog je značaja da se privuku novi investitori iz zemalja gde postoji privredni rast (Kina i druge azijske zemlje, zalivske države, Rusija) uporedo sa dodatnim naporima da se vežu stari ulagači iz EU i drugih delova Zapada, nastavlja on.

Konačno, nova vlada i novi ministar spoljnih poslova bi trebalo da imaju na umu i da su međusobni odnosi postjugoslovenskih država još udaljeni od normalnog stanja.
O tome svedoči hrvatsko-srpsko suđenje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i dugi niz drugih sporenja. Nova vlada presudno će doprineti prevazilaženju sukoba sa okolnim državama ukoliko bude dosledno suzbijala šovinizam i sve druge oblike netrpeljivosti u samoj Srbiji. Jedino na taj način može da bude uverljiva u zahtevima spram susednih zemalja da poštuju prava Srba i uvažavaju druge interese Beograda u regionu, kaže Reljić.