Arhiva

Fiksiranje već dogovorenog

S. Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Fiksiranje već dogovorenog

Foto EU

Briselski sporazum je tada predviđao (u tački 10) da pravosudna vlast bude integrisana i deluje u pravnom okviru Kosova. Apelacioni sud u Prištini trebalo je da uspostavi komisiju u kojoj će većinu činiti srpske sudije i koja će biti nadležna za sve većinski srpske opštine.

Jedno odeljenje ovog Apelacionog suda, sačinjenog i od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svaka komisija tog odeljenja sastojaće se većinom od srpskih sudija...Za prištinsku stranu danas to, izgleda, nije baš tako dogovoreno. Premijer Isa Mustafa izbegava da govori o broju tužilaca i sudija, već sve svodi i insistira da sastav suda obezbeđuje funkcionisanje sudova na Kosovu u okviru sistema, na celoj teritoriji Kosova.

Nanovo parafirani sporazum o pravosuđu precizira da predsednik suda u severnom delu Kosovske Mitrovice bude Srbin, sudije i tužioci da u velikoj većini budu Srbi, dok će u južnom delu Mitrovice četrnaest sudija biti Albanci, a devet Srbi.

Srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je predvodio beogradsku delegaciju, naveo je da će veliki broj ljudi raditi kao osoblje, posebno u Osnovnom sudu u severnom delu Mitrovice. Taj broj će biti daleko veći u odnosu na broj Albanaca, a znatan broj Srba će raditi i u pravosuđu u južnom delu Mitrovice, kao i da će po devet tužilaca imati svaka strana.
Mi smo gledali da zaštitimo pre svega srpske interese, u tome smo uspeli i obezbedili da šef osnovnog suda u Mitrovici bude Srbin, da se poštuje vladavina prava.

O apelacionom sudu ni reči, a česta upotreba reči mnogi, kao u slučaju zaposlenih radnika u sudu, stvara nedoumice jer se ne precizira koji je to broj i koji je to odnos prema albanskoj strani.

Pitanje je da li pod sintagmom mnogi znači svi Srbi do ovog trenutka zaposleni u sudovima ili će proći kao više od 1.000 policajaca iz južnih opština koji su ostali bez posla i brige srpske države.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma srpska strana je u kosovski sistem integrisala policiju, pravosuđe, omogućila održavanje lokalnih izbora, a za uzvrat nije dobila ništa. Albanci i dalje ne dozvoljavaju formiranje Zajednice srpskih opština i ne žele da pregovaraju o srpskoj imovini na Kosovu.