Arhiva

NATO nije uslov za EU

Igor Novaković | 20. septembar 2023 | 01:00
NATO nije uslov za EU

Foto Vladimir Živojinović

U medijima se s vremena na vreme javljaju spekulacije o pristupanju Srbije NATO, kao neophodnom uslovu za ulazak Srbije u Evropsku uniju, te i da je pristupanje Srbije ovom savezu jedna od strateških namera SAD. U SAD uglavnom prevlađuje stav da je bezbednosna saradnja sa Srbijom na veoma visokom nivou već kroz program NATO Partnerstvo za mir kao i kroz Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja koji se odvija od septembra 2007. godine. Baš zbog ovako uspešne saradnje učestale su izjave zvaničnika SAD da je Srbija dobrodošla u NATO, ali pritisak za to ne postoji.

I sami zvaničnici NATO i drugih zemalja članica su krajnje uzdržani, naglašavajući da su vrata Srbiji za članstvo otvorena, ali da je potrebno da sama iskaže interesovanje. Partnerstvo za mir, pogotovo otkako je decembra 2014. godine usvojen Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) Srbije sa NATO (koji ne podrazumeva članstvo), dovoljna je mera sprovođenja aktivnosti od bezbednosnog i odbrambenog interesa za države regiona i druge članice i partnere (pre svega borba protiv terorizma i podrška misijama u regionu). Pojedini domaći analitičari ističu da IPAP predstavlja poslednji korak pre same kandidature, što jeste istina u slučaju da Srbija ima jasno iskazanu volju za članstvom. S druge strane NATO je geopolitički zatvorio bezbednosni okvir Balkana prema istoku ulaskom Rumunije i Bugarske u članstvo, te ne postoje interesi i potrebe za bilo kakvo ekspresno uključivanje država regiona, što pokazuje i primer Crne Gore, koja je IPAP dobila 2008. godine, a Akcioni plan za članstvo 2009. godine.

Treba spomenuti da NATO ima određene uslove za pristupanje novih članica: da je zemlja demokratska i da postoji vladavina prava, da postoji jasna podrška stanovništva i političke elite za ulazak, kao i da ne postoje teritorijalni konflikti u koje je država aspirant uključena. Za Srbiju poslednja dva uslova nedvosmisleno stoje kao prepreka brzom članstvu. Drugim rečima, bez rešavanja kosovskog pitanja Srbija neće postati članica NATO, dok se sam proces pristupanja sigurno neće desiti preko noći i bez pune podrške političke elite (za početak).