Arhiva

Cena ljudskih duša

S. Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Cena ljudskih duša

Foto Dušan Milenković

Sudbina izbeglica iz Sirije i Iraka, koje preko Turske pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope i dalje je neizvesna, pošto se granice za njih sve više zatvaraju. Posle Mađarske, koja je prema Srbiji i Hrvatskoj podigla ogradu, sve manje prohodne su i rute preko Hrvatske, bilo da je u pitanju ona iz Srbije ili ona prema Sloveniji.

I Hrvatska i Slovenija i Austrija, zbog velikog priliva, prete zatvaranjem i zelene granice. Jedino Nemačka, čija kancelarka Angela Merkel smatra da zatvaranje granica EU predstavlja iluziju u 21. veku, još nije obustavila priliv izbeglica, koje uglavnom preferiraju ovu zemlju. Ukoliko bi to učinila i Nemačka, domino efekat bi bio neminovan i došlo bi do totalnog zatvaranja granica i izbegličkog kolapsa sa nesagledivim posledicama.

To bi i za Srbiju bio problem jer bi se u njoj zateklo na hiljade izbeglica koje nazad neće, a da bi nastavile dalje u utorak su probile policijski kordon i ušle u Hrvatsku.
Pošto članice EU nisu mogle da se dogovore oko kvota, došlo je do pravih trgovinskih pregovora između EU (bolje reći Angele Merkel) i Turske, u kojoj se nalazi preko dva miliona izbeglica i koje je ova zemlja, u stvari, i usmerila prema Evropi. Da li će novac da reši ono što ljudi nisu mogli i hteli?