Arhiva

Ples urođenih ritmova

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Ples urođenih ritmova


Kineski zodijak ima simbole 12 životinja i svaka predstavlja jednu od 12 Zemaljskih grana lunarnog kalendara. Svaka lunarna godina je pod vlašću određenog znaka. Prvi simbol je Pacov, slede Bivo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas i Svinja. Zodijaci se pojavljuju svakih 12 godina, a svaki prolazi kroz sve kombinacije Nebeskog stabla - godišnjih smena Jina i Janga i pet elemenata.

Pun zodijački ciklus traje 60 godina, koliko je potrebno da svih 12 zodijaka prođe sve kombinacije pet elemenata i smene Jina i Janga, pa se samo jednom u 60 godina ponavlja ista zodijačka oznaka godine, pripadajućeg Jin/Janga i nekog od elemenata.

Kada su u pitanju karakteristike Jin i Jang godina, one se ne mogu posmatrati u relaciji loše-dobro, jer su za skladan život potrebne obe energije. Svaki polaritet ima i prednosti i mane, međusobnu kompatibilnost i uslovljenost. Stoga ne znači da su osobe rođene u Jang godini superiornije od onih rođenih u Jin godini. Smatra se da Jang zodijaci mogu biti sretni i uspešni samo ako su istrajni i uporni, a rođeni u godinama sa Jin karakteristikama biće uspešniji i srećniji samo ako svesno izbegavaju prepreke i iskoriste skrivene potencijale koje imaju.
U savremenoj Kini astrološke konsultacije uglavnom su rezervisane za glavne događaje u životu, kao što je planiranje rođenja deteta, sklapanje braka (poređenje karakteristika supružnika i pogodnost vremena samog čina venčanja) ili vreme održavanja sahrane.