Arhiva

Romski Oskar

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Za izvanredni doprinos nacionalnoj, kulturnoj i socijalnoj emancipaciji Roma, Svetski romski kongres dodelio je Jovanu Kesaru, novinaru “Večernjih novosti”, priznanje “Oskar” za životno delo. Nagrada se tradicionalno dodeljuje pojedincima zaslužnim za doprinos emancipaciji i ravnopravnosti romskog naroda i do sada primili su je španski kralj Huan Karlos, Dimitrije Bjelica, svetski prvak u magičnom šahu, ali i umetnici Esma Reyepova, Fead Sejdić, Šaban Bajramović… Ovogodišnji dobitnik, Jovan Kesar, za NIN objašnjava šta ga je to kandidovalo za ovo prestižno priznanje:

- Davne 1969. romski pesnik Slobodan Berberski Lala, rodom iz Zrenjanina, rekao mi je: “Dosta je bilo bekstva. Moj narod traži ono što su svi drugi dobili – pravo da bude nacija.” I dodao: “Nije moj pradeda bio lutalica zato što je njegovim žilama tekla vrela krv, već zato što je nomada bila njegov jedini spas. Jahao je on na sipljivoj kobili zbog toga što je u čergi, koja je stalno menjala mesto, našao svoju odbranu da ne bude pokoren.” Svojim sunarodnicima čije su pretke vekovima brutalno progonili, ponižavali i gazili, Berberski je poručio: “Ustanite i ne bojte se!” Razgovor sa Berberskim pretočio sam u članak koji su “Novosti” objavili pod naslovom “Nismo Cigani već nacija”. Tako je sve počelo. Rom je potom, najpre u ondašnjoj Jugoslaviji, a zatim širom sveta, krenuo da traži svoje mesto pod suncem. NJegova poruka čoveku druge boje kože bila je: “Hoću da s tobom zemljom koračam kao brat.”

Statua romskog “Oskara” predstavlja devojku sa točkom, simbolom večnog lutanja ovog naroda, i dobitnicima će biti dodeljena šestog aprila, na Svetski dan Roma.