Arhiva

Izvanredan prijem u Vašingtonu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa vladikom hercegovačko-zahumskim Grigorijem, doputovala je krajem marta u Sjedinjene Američke Države . “ Mi smo došli sa namjerom da probamo promijeniti loš imiy. Na naše opšte zaprepaštenje, naišli smo na nepodijeljeno poštovanje i respekt prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.” Pošto su neki novinski izvještaji sugerisali kako je delegacija Stejt departmentu predlagala da “s njima pregovaraju o statusu Kosova i Medtohije”, pitali smo vladiku o tome .

– Mi nismo ovdje došli da nastupamo u ime vlade niti kao njeni eksponenti. Govorimo kao Crkva, znajući svoj identitet i integritet. Tako je prema nama postupala i Vlada Srbije na čelu sa predsjednikom Koštunicom, a tako isto se prema nama ponašao i predsjednik Tadić. I jednog i drugog prije polaska naše delegacije smo obavijestili o našim planovima. I jedan i drugi su nam dali podršku.

Kako je prihvaćen vaš nastup ovde?

- Naišli smo na otvorenost za iskren dijalog, dobronamjeran odnos. Zaista vjerujem da je moguće da dođe do ponovnog uspostavljanja prijateljstva srpskog i američkog naroda. Takav stav je čak više izražen sa njihove strane. I Bert Braun (Savet za državnu bezbednost) i Nikolas Barns (Stejt department) govorili su nam krajnje prijateljski kako bi bilo najbolje da učestvujemo u budućim događajima.

Da li su njihovi predlozi bili poput poziva Jesena-Petersena za ulazak Srba u institucije kosovske vlasti?

- Nemoguće je da zastupnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji traže od Srba ulazak u institucije i saradnju, a da pri tom ništa ne učine za Srbe.

Šta ste tražili od vaših sagovornika?

- Tražili smo zaštitu, povratak imovine, rad na uspostavljanju povjerenja i decentralizaciju. Pokazalo se kao loš projekat da se ljudi pojedinačno vraćaju i ne mogu da opstaju zbog terora i divljačkih nasrtaja Albanaca. Naišli smo na razumijevanje.

Da li postoji spremnost ovde da se nešto promeni?

- Mi smo tražili konkretne stvari i očekujemo konkretne odgovore.