Arhiva

Čar igre

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Počelo je prošle nedelje umetničkim spektaklom u Centru “Sava”, gde je beogradska publika oduševljeno pozdravila zvezde pariskog baleta čime je otvoren festival igre pod nazivom Svet igra u Beogradu. Treba reći da Balet pariske Opere postoji 345 godina, a na ovom festivalu izveli su odlomke iz predstava Rajmond, Bahti, Romeo i Julija, Don Kihot, U sredini... skoro uzvišeno i Etide. Jedan od osnivača festivala koji se ove godine održava drugi put, Nebojša Bradić (drugi je Aja Jung) kaže da je bio pravi podvig dovesti istaknute soliste u Beograd, ako se ima u vidu da je program koji je ovde izveden, odobren od strane direkcije Baleta i da se on izvodi samo četiri puta godišnje na gostovanjima po svetu. U ovom delu Evrope bilo je to prvi put.

I kad smo već kod prvog puta, do sada ovde nismo videli ni nacionalni balet Bugarske koji će 18. aprila na sceni Beogradskog dramskog pozorišta izvesti postavku Who cares DŽorya Geršvina i Geto za koji su muziku pisali Klazmer i Goran Bregović. Nacionalni balet Sofije ima tradiciju dugu 77 godina, a repertoar čine klasične, neoklasične i savremene postavke baleta Labudovo jezero, Žizela, Don Kihot, Serenada, Pepeljuga, Silfida, Grk Zorba...

Za izraelsku predstavu “2 playful pink” koja dolazi iz Tel Aviva i koja se igra 21. aprila na sceni BGD, piše da “uzbuđuje dušu, dodiruje bol, ludilo i poročnost do najdaljih granica i bez milosti, stapajući sve elemente u kreaciju potpunog savršenstva”. Festival pod sloganom “Svet igra u Beogradu” završava se na pomenutoj sceni igrom mladog baleta iz Liona (Francuska) koji će prikazati svoje umeće od klasične do savremene igre.

Nebojša Bradić kaže da je veoma zadovoljan i zbog činjenice da su gotovo sve karte za predstave rasprodate i dodaje:

- Ovo je jedinstvena prilika da ljubitelji igre mogu da saznaju šta je to što predstavlja savremeni trenutak igre u svetu.

Na pitanje koliko košta Festival i ko ga je finansirao, dobijamo sledeći odgovor:

- Autorska prava, dolasci trupa, boravak u Beogradu – sve to košta oko pet miliona evra. Generalni sponzor festivala je banka “Sosiete ženeral”, a pomoć su pružili kulturni centri i ambasade zemalja odakle dolaze baletske predstave i fondacije koje pomažu ovakvu vrstu gostovanja. Obećana nam je i pomoć Ministarstva za kulturu Srbije, ali isto je bilo i prošle godine pa nismo dobili ni dinara. Takođe očekujemo obećanu materijalnu podršku

i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Postoji još jedna zanimljiva aktivnost koja se odvija kao prateći deo Festivala igre. Naime, od 12. do 25. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu održavaju se master klas radionice koje su veoma posećene jer pružaju priliku, pre svega mladim umetnicima, da od stvaralaca predstave saznaju i nauče neke tajne igre. Takođe se održavaju susreti i diskusije posle predstava, gde zainteresovani imaju mogućnost da razgovaraju sa pojedinim autorima predstava.

Ako se izuzme činjenica da je prepuna sala Centra “Sava” pokazala neskriveno oduševljenje gostovanjem zvezda pariskog baleta, za ostale predstave karte su najpre rasprodate za gostovanje američkih i italijanskih umetnika. Američka trupa Jody Oberfelder Dance Project izvela je 14. aprila Predele snova, sliku stvaranja sveta... čudnog, nestvarnog, sveta koji lebdi. A Corte Scorita Dance Company iz Milana, u subotu 16. aprila izvešće projekat Maggio (Maj) na muziku nekolicine autora, među kojima je i J.S. Bah. Reč je o “melodiji igre, napolitanskim pesmama, boji neba, veličanstvenom plavom, o uzbuđenju dečijih igara i strasti bez opasnosti”, kako nas obaveštavaju u programu.