Arhiva

Na korak od svetog rata

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Najmanje 16 poginulih, stotine povređenih i spaljene američke zastave od obala Mediterana do Tihog okeana posledice su samo jednog pasusa objavljenog u nedeljniku “NJusvik” 2. maja. Avganistanskom radiju u Yalalabadu, jednom od najzabačenijih ćoškova “globalnog sela”, trebalo je devet dana da pronađe i prenese “NJusvikov” tekst. Američki nedeljnik je napisao da su islednici u bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, “pokušavajući da prodrmaju osumnjičene, stavljali Kurane na klozetske šolje i u najmanje jednom slučaju bacili svetu knjigu u šolju i pustili vodu”. Autori kratkog teksta objavljenog pod naslovom “Skandal se širi” pozvali su se isključivo na neimenovane izvore.

Ali, pet dana po izbijanju masovnih demonstracija i širenja talasa antiameričke histerije kakva nije zabeležena od početka invazije na Irak, “NJusvik” je objavio da tekst koji su napisala dvojica uglednih istraživačkih novinara možda nije tačan. Izvor američkog nedeljnika se javio po objavljivanju teksta i rekao da više nije siguran da li je navod o bacanju Kurana u klozet video u izveštaju vojske, kako je tvrdio ranije, ili nekom drugom, manje pouzdanom dokumentu. Pentagon je prošlog petka demantovao tačnost “NJusvikovih” navoda. Lorens Di Rita, predstavnik za štampu Ministarstva odbrane, nazvao je neimenovani izvor “kurvinim sinom” koji nema kredibilitet.

“NJusvikovo” saopštenje i izvinjenje porodicama poginulih objavljeno je u nedelju, samo nekoliko sati pošto je grupa uticajnih avganistanskih imama najavila mogućnost objave svetog rata. Predsednici Avganistana Hamid Karzaji, Pakistana Pervez Mušaraf i lideri ostalih islamskih zemalja koje važe za verne američke saveznike našli su se pod ogromnim pritiskom javnosti. Imran Kan, zvezda kriketa, najpopularnijeg sporta u Pakistanu, rekao je da vesti iz Gvantanama pojačavaju utisak da se Amerika ne bori protiv terorizma već protiv islama. Ajatolah Husein Fadala, ideolog libanskog Hezbolaha, rekao je da “brutalna” uvreda Kurana “ne predstavlja akt jednog američkog vojnika”, već je deo američkog ponašanja i “obrazovanja da treba ne poštovati i blatiti islam”.

Navodi o skrnavljenju Kurana samo su deo optužbi o teškim zloupotrebama u američkoj bazi na Kubi koji su objavljeni ovog meseca. Američka CBS televizija je izvestila o korišćenju sadističkih metoda i “tehnika torture” od strane vojnih istražitelja u Gvantanamu pozivajući se na i-mejl poruke koje su agenti FBI-ja slali u svoju centralu. Operativci FBI-ja opisali su slučajeve držanja muslimanskih zatvorenika “vezanih ruku i nogu u položaju fetusa” po 24 sata bez pauze.

Ipak, najbizarnije i za muslimane najšokantnije optužbe objavili su u knjizi “Iza žice” Erik Sar, bivši prevodilac sa arapskog vojne službe bezbednosti u Gvantanamu, i Viveka Novak, novinarka “Tajm magazina”. Narednik Sar se dobrovljno javio da radi u Gvantanamu pošto je čuo izjave Bušovih saradnika da su tu zarobljeni neki od najopasnijih ljudi na svetu. Ali, posle šest meseci Sar je zaključio da brutalnost koja je primenjivana tokom isleđivanja predstavlja “moralnu antitezu onoga što (SAD) treba da predstavljaju”.

U knjizi je opisano nekoliko krajnje bizarnih metoda “seksualnog isleđivanja”. Tokom ispitivanja jednog Saudijca koje je predvodio Sar, islednica je rekla: “Ja sada imam menstruaciju i dodirujem te. Da li to zadovoljava tvog Boga?” Pošto je zavukla ruku u gaćice i razmazala mu lažnu krv po licu, poslala ga je u ćeliju rekavši: “Dobro se provedi dok se budeš molio noćas, pošto neće biti vode u tvojoj ćeliji.” Bez vode muslimanski vernik ne može da obavi ritualno pranje, a dok god je “zaprljan”, ne može da se moli. Sar tvrdi da ovakve, “seksom obogaćene” metode, nisu davale rezultate i da Saudijac nikada nije “slomljen”.

Sar i Novak pišu i o “lažnim saslušavanjima” kooperativnih zatvorenika koja su organizovana da bi američki političari koji su posećivali zatvor dobili ružičastu sliku o metodama koje se koriste. Novak je u intervjuu “Vašington postu” rekla da je najmanje dvanaest bivših pritvorenika iz Gvantanama počelo da “radi protiv Amerike po izlasku iz zatvora”. Novinarka “Tajma” je dodala da je “iznenađena da veći broj njih nije krenuo u borbu protiv SAD imajući u vidu kroz šta su prošli” u zatvoru.

Sar tvrdi da su, od oko 520 muslimana zatvorenih u Gvantanamu, samo nekoliko desetina njih “pravi teroristi”. Stručnjaci FBI-ja sumnjaju u tačnost i upotrebljivost informacija koje su priučeni vojni istražitelji prikupili. Bila “NJusvikova” priča tačna ili ne, zatvor u Gvantanamu, pre tri godine najavljivan kao ključno oružje u “ratu protiv terora”, danas je postao jedan od simbola “američke hipokrizije i zla” koje fundamentalističke vođe koriste za regrutovanje novih “svetih ratnika”.

Zoran Ćirjaković