Arhiva

Zbrka s činjenicama

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Otkad su čitaoci “uhvatili” kolumnistu Bogdana Tirnanića kako brka geografske i istorijske činjenice – bilo je to u kontekstu priče o prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću pre desetak meseci, kad je bugarskog predsednika vlade, bivšeg prestolonaslednika koji je osnovao stranku i pobedio na izborima, izmestio u Rumuniju, a zatim u polemici sa jednim čitaocem čestitom knezu Mihailu “skratio” život za čitavih 26 godina (po njemu ubijen je 1842, a ne 1868), pažljivije čitam njegove kolumne. U kolumni “Dvoboj u blatu” njemu se umešao “komedijant slučaj” umesto “slučaj komedijant”. Ovo nije samo igra reči; onaj ko je čitao “Seobe” i našao za shodno da citira Crnjanskog, i da kao moto koristi njegovu misao trebalo je da upamti ili sebi zabeleži da ta misao glasi: “Slučaj je najveći komedijant u životu ljudi i naroda.”

Komentarišući valjanje štampe u blatu danas isto kao i nekad, naš kolumnista još jednom brka činjenice u poslednjoj rečenici, kojom podseća čitaoce da se “ ...dogodilo da su isti listovi 1945. godine na naslovnim stranicama, koristeći najsitnija slova, objavili spisak od preko stotinu uglednih Srba, intelektualaca i domaćina, koji su po hitnom postupku osuđeni i streljani”. To se dogodilo znatno ranije. Odmah po oslobođenju Beograda, Vojni sud je u prvim danima izrekao 105 smrtnih presuda navodnim narodnim neprijateljima i izdajnicima, a famozni spisak po hitnom postupku osuđenih i streljanih Srba objavljen je na naslovnoj stranici “Politike” već 27. novembra 1944. godine.

Od novinara se očekuje da se drže materijalnih činjenica, da čitaoce tačno i precizno informišu, bilo da se radi o događajima iz dalje ili bliže prošlosti, a ne površno i nonšalantno kako to radi g. Bogdan Tirnanić.

Mirjana Kuzmanović,

Beograd