Arhiva

Krstić – novi front?

Milena Miletić | 20. septembar 2023 | 01:00

Kako NIN saznaje, Prvoslav Davinić je uputio interni dopis kojim je obavestio Koordinacioni centar da prekida saradnju sa generalom Ninoslavom Krstićem, predsednikom Foruma za bezbednost i demokratiju i delegiranim predstavnikom Koordinacionog centra za saradnju sa Kforom. Razlog su nastupi generala Krstića u kojima je kritikovao reforme u Vojsci kao i samog ministra.

Iako se Ninoslav Krstić usprotivio eventualnom postavljenju Aleksandra Radovića na mesto kontrolora finansija Ministarstva odbrane, u svojim tvrdnjama se ipak često slagao sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem. Jedna od najtežih prozivki Davinića je ona za trgovinu oružjem preko Crne Gore (reč je o viškovima naoružanja koji se regularno nude na prodaju kupcima širom sveta). Forum i Krstić su zatražili da se razjasni kako teče trgovina našim oružjem i vojnom opremom, i da li postupak ide preko Crne Gore.

Drugi veliki razlog sukoba je izgradnja baze “Cepotina” na jugu Srbije. Koordinaciono telo i Forum za bezbednost i demokratiju su se usprotivili predaji policiji baza kod Preševa u Bujanovca i tražili da pošto je reč o strateškom pitanju, u Kopnenoj zoni bezbednosti ostane profesionalni sastav Vojske, i da se za njih izgradi vojna baza. “Cepotina” je postala novi kamen spoticanja, jer su Koordinacioni centar i Forum tražili da se izgrade montažni objekti a u izgradnji celokupne baze bi učestvovale vojne firme. Ovaj projekat je bio usvojen, deo sredstava već dodeljen, ali se nije mrdnulo dalje od početka.

Nova postavka u Ministarstvu na čelu sa Davinićem, napravila je novi projekat po kome će biti građene čvrste zgrade a dobar deo poslova, tvrdio je Krstić, uopšte neće biti poveren vojnim firmama.

Davinić je na optužbe Krstića odgovorio kontraoptužbama, tvrdeći da je sve posledica odbijanja prethodnog projekta “Cepotina”, čime su generalu otpali neki poslovi za koje je lično zainteresovan. Potez je najavljen još pre nekoliko nedelja. Iako zvanično o ovome još uvek nema ni reči, NIN saznaje da ministar odbrane traži od Koordinacionog centra da se Ninoslav Krstić više ne delegira na sastanke sa Kforom. Formalno, dopis ne znači i prekid saradnje sa Koordinacionim centrom, ali praktično, to je baš to. Do daljnjeg. Razlog tome leži u činjenici da Koordinacioni centar sada mora da nađe drugu ličnost odgovarajućeg ranga za kontakte sa Kforom a kojima će prisustvovati i predstavnici Ministarstva odbrane. Dok to ne uradi, sve ono što bi trebalo da se rešava stoji, uključujući i sve zahteve za odlazak na Kosmet ili izlazak iz pokrajine.

Dopis se, navodno, upravo i završava izrazima da ovaj čin neće omesti saradnju i da će se ona uspešno nastaviti. Upravo zato, ali i zbog aktuelnih dešavanja u Vladi Srbije, još uvek je rano reći da li je ovde reč o otvaranju novog Davinićevog fronta.