Arhiva

Odgovor Vladanu Batiću

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Pored niza uopštih mesta, u pismu Vladana Batića stoje i tri konkretne “zamerke” na račun novinarskog profesionalizma. Ali one su tipično “batićevske”. Odgovori na njih su, naravno, jednostavni.

Najpre, novinarki NIN-a se ništa „ne javlja”, jer je ona preslušala kasetu, što potvrđuje navođenje onih delova koje “Špigl” nije objavio, a NIN jeste.

Druga zamerka odnosi se na pravilo audiatur et altera pars o koje se NIN, prema Batiću, ogrešio. On je, verovatno u trenutku kad je procenio da mu preti negativan publicitet, odlučio da svoj mobilni telefon isključi i postane i bukvalno tri dana nedostupan. Uostalom, za temu kojom se NIN bavio bilo je dovoljno i ono što Batićev glas saopštava na kaseti novinarke “Špigla”. Za razliku od bivšeg ministra pravde, ona je bila dostupna novinarima.

Na kraju, da je pažljivo čitao tekstove (na srpskom i ćirilici u NIN-u), Vladan Batić bi uočio da ga ni srpski ni nemački nedeljnik nisu citirali precizirajući brojku od „trojice ministara koji su učestvovali u ubistvu premijera”, već je to, u pismu, učinio sam Batić dok je demantovao da je bilo šta slično rekao na račun vlade. A zbog “trojice ministara” Batić, između ostalog, najavljuje da će tužiti “Špigl”.

Dragana Perić,

saradnik NIN-a