Arhiva

Koncert za hospise

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U preko sto zemalja sveta postoje ustanove koje isključivo zbrinjavaju pacijente koji boluju od teških, često neizlečivih bolesti, i koje pružaju snažnu podršku kako umirućim bolesnicima, tako i njihovim porodicama. Takve ustanove nazivaju se hospisi. Godinama se osmog oktobra u svetu, a posebno u Velikoj Britaniji, održavaju manifestacije pod zajedničkim nazivom “Glasovi za hospis”. Ova tradicionalna manifestacija od ove godine je prerasla u “Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja” i održava se u preko pedeset zemalja širom sveta.

Naša zemlja je možda jedina zemlja u Evropi koja doskora nije imala ni jednu specijalizovanu službu ovog tipa. U junu je, međutim, započela rad NVO Belhospis, zahvaljujući pomoći engleske humanitarne organizacije “Hospice of Hope” i podršci engleskog ambasadora Davida Gavana. Dr Nataša Milićević je direktorka ove NVO, koja u subotu, 8. oktobra, u Bitef teatru organizuje humanitarni etno–džez koncert, na kojem će učestvovati Biljana Krstić sa grupom Bistrik i grupa Sintezis iz Makedonije.

“Cilj ove manifestacije je da skrene pažnju javnosti na probleme miliona, teško obolelih ljudi širom sveta, ali i na napore koje ulažu profesionalci i volonteri da pomognu pacijentima i članovima njihovih porodica”, kaže Nataša Milićević.

M. M.