Arhiva

Sećanja Jaše Grobarova

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Bilo je leto 1967. Dubrovnik, i najmanje pedesetak mladih sa svih strana sveta koji su sedeli na toplim skalinama pred Orlandom. Tek smo maturirali i autostopom, sa malo para i mnogo mladalačkog optimizma došli smo da kao i svakog leta osetimo čari Dubrovačkih letnjih igara. Tek prispeli, još bledunjavi sa beogradskog asfalta, sedeli smo i samo uživali na suncu - bez nekog posebnog plana - sem naravno, da pokušamo da besplatno uđemo na neku od predstava ili koncert.

U tom trenutku se pojavio - niotkuda - Jaša. Polako se približavao vukući celu gajbu piva (mlakog?). Već je bio malo pod gasom jer je polovina flaša već bila bez zatvarača. (Prazne flaše se čuvaju za kauciju - zna se!). Pogledao je po stepenicama i videvši zanimljivu publiku, počeo da kazuje svoje stihove. No, to nije dugo potrajalo: u trenutku je nestao da bi se posle pet minuta vratio sa punom kutijom sladoleda u čašama. Svako je dobio po jednu čašu.

Jašinom slatko-lirskom dobrodošlicom počele su Dubrovačke letnje igre tog poslednjeg leta pred burnu ‘68. kada je moja generacija izgubila nevinost.

Jasmina Mirić,
Vašington