Biznis klub Lideri

MK GROUP Palata nauke Miodraga Kostića - obnova zadužbinarstva u Srbiji: "Jedino nam znanje niko nikad ne može uzeti"

Lara Vučetić | 9. novembar 2023 | 12:00
MK GROUP Palata nauke Miodraga Kostića - obnova zadužbinarstva u Srbiji: "Jedino nam znanje niko nikad ne može uzeti"
NIN / Aleksandar Dimitrijević

Palata nauke u Beogradu, zadužbina predsednika i osnivača MK grupe Miodraga Kostića, biće prvi centar za istraživanje i popularizaciju naučnih dostignuća u Srbiji i jedan od najvećih u regionu - na 5.500 kvadratnih metara, na jednom mestu, biće smešteno čak 19 naučnoistraživačkih centara. Na njenoj promociji, 30. oktobra, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, u prisustvu predstavnika naučne i akademske zajednice, predočeno je da će se naučnici i mladi istraživači u Palati nauke baviti naučnoistraživačkim radom i pomerati granice u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva. Na istom mestu biće smešteni i brojni edukativni, atraktivni i interaktivni eksponati i sadržaji, namenjeni popularizaciji nauke najširoj javnosti, a posebno deci i mladima, kojima osnivač Zadužbine Miodrag Kostić želi da pruži priliku da istražuju i grade karijeru u zemlji.

Aleksandar Kostić, potpredsednik MK grupe i član Upravnog odbora Zadužbine, koja je za ovaj projekat izdvojila 25 miliona evra, kaže za NIN da je na Palati nauke njegov otac, zajedno sa svojim timom, posvećeno radio poslednje dve godine. „Ovaj naučni centar je među najinspirativnijim projektima koje smo razvili, i zaista smo ponosni na njega. Kroz Zadužbinu moj otac želi da vrati svom društvu nešto u šta je uvek verovao, a to je znanje. Poučen time u kakvim vremenima živimo, moje sestre i mene uvek je učio da je jedino znanje nešto što nam niko, nikad, ne može uzeti. Zadužbina Miodraga Kostića je njegov najznačajniji čin dosad, a Palata nauke je nešto u šta on zaista veruje i želi da pokloni svojim sugrađanima“, naglašava Aleksandar Kostić.

Zadužbinarstvo ključno za razvoj nauke i inovacija

On je na svečanom predstavljanju projekta, koji je Zadužbina realizovala u saradnji sa ETF-om, istakao važnost podrške srpskoj nauci i mladim naučnicima. „Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja mog oca je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji. Da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima. Jer su upravo oni budući lideri naučno-tehnološkog napretka Srbije. Palata nauke biće mesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem, i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži“, poručio je Aleksandar Kostić.

Na strateški značaj projekta ukazala je i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Naglašavajući da Vlada nastoji da Srbija postane zemlja nauke i inovacija, ona je apelovala na privatni sektor da se više uključi u taj proces. „Uspostavljanje Palate nauke je veliki korak za našu naučnu zajednicu i dokaz koliko značajan doprinos privrede može biti. Zadužbinarstvo u Srbiji ima bogatu i dugu tradiciju, i bilo je ključno za razvoj nauke i inovacija. Zato, ovo nije samo investicija u objekte, infrastrukturu i tehnologiju. Ovo je investicija u naše ljude - naše najmlađe, naše mlade talente, istraživače i inovatore“, naglasila je ministarka Begović.

TANJUG / Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

Svih 19 istraživačkih centara u Palati nauke, koja će biti smeštena u jednoj od najlepših zgrada u centru Beograda, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, vodiće profesori ETF-a. Dekan Dejan Gvozdić smatra da je tom fakultetu ukazana velika čast time što je prepoznat kao institucija koja se na najbolji način može programski uklopiti i svojim renomeom doprineti projektu Palate nauke. „Kao najstarija i najistaknutija obrazovna i naučnoistraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Srbiji, ETF će pristupiti ovom projektu sa maksimalnom odgovornošću i željom da opravda ukazano poverenje. Uvereni smo da će projekti i aktivnosti naših laboratorija predstavljati značajan doprinos naučno-popularnim, obrazovnim i naučno-stručnim sadržajima Palate nauke i podizanju svesti o važnosti visokotehnoloških istraživanja u unapređenju kvaliteta života, životne sredine i društva u celini“, poručio je dekan Dejan Gvozdić.

U budućoj zgradi Palate nauke nalaziće se istraživački centri za razvoj softvera za projektovanje i upravljanje u elektroenergetici, za tri D zvuk, lasersku tehniku i holografiju, industrijske internet stvari, ispitivanje električnih mašina i hibridnih pogona, multimodalno biomedicinsko inženjerstvo, obradu informacija i komunikaciju inteligentnih objekata, primenjenu matematiku, hardversku obradu signala, robotiku, monitoring i dijagnostiku u elektroenergetici, industrijsku automatizaciju i obradu signala, inteligentne elektroenergetske mreže, obradu podataka i kompleksne mreže, bežične, mobilne i IoT mreže i sisteme, primenu veštačke inteligencije i za neuromorfnu fotoniku, kao i Inovacioni centar i ICT akademija.

Saradnja sa ETF-om, osim što je sasvim prirodna, ima i ličnu notu, jer je svojevremeno osnivač Zadužbine Miodrag Kostić bio zainteresovan za studije na Elektrotehničkom fakultetu. Na kraju se, ipak, odlučio za ekonomiju i privatni biznis, tokom kojeg je izgradio i na čvrste temelje postavio MK grupu, jednu od najuspešnijih kompanija u Srbiji i regionu. U međuvremenu do danas je zadržao interesovanje za nove tehnologije i naučna otkrića.

TANJUG/Nemanja Jovanović
TANJUG / Nemanja Jovanović

To je bilo presudno i za osnivanje Zadužbine Miodraga Kostića, koja je osnovana sa ciljem da pruži podršku razvoju nauke, njenoj promociji i popularizaciji. Njeno delovanje biće usmereno na podsticanje istraživanja i inovacija, razmenu i prenošenje znanja, podršku razvoju obrazovnih programa, stvaranje vrhunskih uslova za rad mladim naučnicima i njihov ostanak u Srbiji, podsticanje mladih u STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) oblastima i bavljenje naučnim radom, podsticanje dijaloga o naučnim temama i saradnja sa naučnim institucijama, gajenje naučne radoznalosti u široj zajednici, uz razumevanje naučnih otkrića i njihovog uticaja na svakodnevni život i povezivanje nauke i aktuelnih tema u društvu i privredi. Svi koji su u ovaj poduhvat uključeni veruju da će Palata nauke kroz svoje aktivnosti značajno doprineti naučno-tehnološkom razvoju Srbije.

Primerom do povratka zadužbinarstva

Miodrag Kostić svojim primerom mogao bi da utaba put i za povratak zadužbinarstva u Srbiji na velika vrata. Vladana Putnik Prica, istoričarka umetnosti, viša naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Beogradu, podseća da se vremenom zadužbinarstvo izgubilo usled različitih društveno-političkih okolnosti, da bi se, zahvaljujući pojedincima i njihovim zadužbinama, kao što je novoosnovana Zadužbina Miodraga Kostića, poslednjih decenija vratilo u naš život. „Stiče se utisak da je zadužbinarstvo danas nedovoljno zastupljeno, te da mnoge uspešne preduzetnike ne podstiče ideja da se na neki način oduže sugrađanima i ulože u napredak i prosperitet budućih generacija. Retki su pojedinci koji shvataju značaj zadužbinarstva i zato su njihovi primeri za svaku pohvalu i poštovanje“, ističe Vladana Putnik Prica.

U Zadužbini Miodraga Kostića uvereni su da je, ulaganjem u Palatu nauke, njen osnivač nastavio putem kojim su pre više od sto godina zakoračili uspešni industrijalci i viđeniji Srbi - Miša Anastasijević, Ilija M. Kolarac, Mihajlo Pupin, Sava Popović Tekelija, Luka Ćelović Trebinjac, Đoka Vlajković, porodica Trandafili u Novom Sadu… Tim pre što je ovo druga zadužbina koju je pokrenuo. Prethodno je 2013. porodičnu kuću u Novom Sadu predao Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine za potrebe humanijeg lečenja, u saradnji sa udruženjem NURDOR, a samo u poslednjih pet godina Kostić i njegova MK grupa za društveno odgovorne akcije izdvojili su više od pet miliona evra. Iako je dobitnik brojnih priznanja za poslovne uspehe, sam kaže da su mu najdraže nagrade za humanost.