Biznis klub Lideri

HEMOFARM Još jedna uspešna godina: U novu godinu sa novim rekordima

Hemofarm | 28. decembar 2023 | 09:54
HEMOFARM Još jedna uspešna godina: U novu godinu sa novim rekordima
PROMO / Nikola Ilić Sol Produkcija

Vršački Hemofarm, od 2006. deo Štada grupe, jedna je od retkih kompanija koja se po sva četiri ključna parametra – ukupnim prihodima, neto dobiti, izvozu i broju zaposlenih - nalazi u samom vrhu top-liste najuspešnijih preduzeća u Srbiji. Konkretno, na osnovu rezultata ostvarenih prošle godine Hemofarm je na 26. mestu po neto dobiti i broju zaposlenih, na 25. mestu po prihodima i 16. po vrednosti izvoza, s tim što ovogodišnji rezultati garantuju napredak na svakoj od tih lista.

Hemofarm je, naime, godinama unazad na rang-listi top 15 izvoznika, koje svakog meseca objavljuje Ministarstvo finansija Srbije. Na poslednjoj listi, objavljenoj početkom decembra, Hemofarm je u prvih deset meseci ove godine izvezao robu vrednu 289,9 miliona evra i probio se na 11. mesto rang-liste najvećih izvoznika. Ovaj podatak ima dodatnu specifičnu težinu ako se ima u vidu da Hemofarm u ukupnom izvozu farmaceutskih proizvoda iz Srbije učestvuje sa čak 70 odsto.

Istovremeno, Hemofarm je nastavio i ove godine da obara i druge dosadašnje i postavlja nove rekorde, pa se može sa sigurnošću očekivati da će se na rang-listi za 2023. popeti za koji stepenik više. Kao rezultat neprekidnog ulaganja, Hemofarm je u 2023. proizveo 7,8 milijardi jedinica, najviše u svojoj istoriji, tako da je kraj još jedne godine dočekao kao nesumnjivi regionalni lider. Poređenja radi, i u pandemijskoj, 2020. godini, u pogonima Hemofarma proizvedeno je do tada rekordnih 6,5 milijardi tableta i drugih formi, a u odnosu na taj nivo u protekle tri godine lestvica je podignuta za 20 odsto, za koliko je povećan i broj proizvedenih jedinica.

„U ovoj godini, u Hemofarm je investirano više od 36 miliona evra, a za naredni period je već predviđeno dodatnih 100 miliona evra. Planirana investicija će od naše kompanije napraviti mega-fabriku, čak i u svetskim okvirima. Ovo je samo još jedna potvrda našeg opredeljenja za tržište Srbije i region Zapadnog Balkana“, poručuje Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i podseća da kompanija na čijem je čelu predstavlja jednu od najvećih nemačkih investicija u Srbiji. Samo od 2006. Štada grupa je u Hemofarm investirala više od 450 miliona evra. 

Ova godina, inače, bila je posebno značajna za Hemofarm i po brojnim jubilejima, tako da je njihov brend probiotik proslavio 20 godina postojanja, kao prvi i najprodavaniji probiotik na srpskom tržištu. Hemofarm Banja Luka obeležio je 20 godina rada fabrike čvrstih formi, a Hemofarm fondacija proslavila je 30 godina rada. 

Dodatni razlog za zadovoljstvo je što je i matična kompanija, Štada grupa u prvoj polovini ove godine ostvarila dvocifrene stope rasta i prodaje i profita. Prodaja je porasla za 16 odsto, na 2,1 milijardu evra, dok je neto dobit pre kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) rasla skoro duplo bržim tempom, od čak 30 odsto i dostigla je 509 miliona evra. 

„Svrha, vrednosti i strategija Štada grupe su osnova za naš kontinuirani dvocifreni rast prodaje i zarade. Na dobrom smo putu da ove godine povećamo prodaju na više od četiri milijarde evra, a dobit pre kamate, poreza i amortizacije na milijardu evra“, uveren je generalni direktor Štada grupe Peter Goldšmit.

Dinamičan rast u prvoj polovini 2023. ima dodatnu specifičnu težinu ako se ima u vidu da je Štada grupa i 2022. povećala prodaju za 11 odsto, tako da su prihodi dostigli do tada rekordnih 3,8 milijardi evra, dok je dobit pre kamate, poreza i amortizacije povećana za 17 procenata, na 875 miliona evra. Tom istorijskom rastu Štada grupe doprineo je i Hemofarm, jedan od ključnih proizvodnih centara, sa pogonima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. 

100 miliona evra Hemofarm planira da investira u narednoj godini, a od 2006. Štada grupa je u kompaniju iz Vršca, koja ima pogone u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, uložila više od 450 miliona evra

Planirana investicija će od naše kompanije napraviti mega-fabriku, čak i u svetskim okvirima: Ronald Zeliger

Hemofarm

Tagovi