Biznis klub Lideri

Ivana Laković ALBA: Industrija luksuza je uzbudljiva igra promena i inovacija

A.E. | 28. decembar 2023 | 17:20
Ivana Laković ALBA: Industrija luksuza je uzbudljiva igra promena i inovacija
PROMO / Ustupljena fotografija

Ivana Laković, osnivač konsultantske i marketinške kuće ,,Luxury Integrated" i predsednik Adriatic Luxury Business Asocijacije - ALBA, objašnjava značaj jačanja ovog segmenta poslovanja u jadranskoj regiji. Ivana Laković je i međunarodni predavač uglednog Univerziteta Essec u Parizu i specijalizovanog Essec+Parsons Emilux programa namenjenog svetskim liderima u oblasti luksuzne industrije. 

Suštinski, ALBA će stvoriti trajan mehanizam za povezivanje, razmenu znanja i podršku unutar luksuzne industrije u regiji. Ova asocijacija će doprineti promociji i rastu luksuznih brendova na lokalnom i globalnom nivou – ističe Laković.

Koje su to ključne teme i poruke kojima se bavi asocijacija?

Asocijacija kontinuirano istražuje trendove, promene i pitanja koje će uticati na različite aspekte budućnosti luksuzne industrije u Adriatic regiji, kao što su digitalna transformacija i inovacija, odnosno kako se luksuzni brendovi prilagođavaju digitalnoj transformaciji. Istražujemo kako inovacije u tehnologiji oblikuju iskustvo kupaca i  kako se koristi tehnologija za personalizaciju i interakciju s klijentima. Održivost i društvena odgovornost neizostavna je tema kada je reč o industriji luksuza - kako luksuzni brendovi mogu biti lideri u očuvanju životne sredine? Kako se održivost povezuje s vrednostima luksuznih brendova? Kako saradnja i partnerstva luxury industrije s tehnološkim kompanijama menjaju globalnu i lokalnu ekonomiju? Veoma važna pitanja su i zašto je personalizacija postala ključna i zbog čega emotivne veze s klijentima moraju biti prioritet.

Posebno interesantna tema je kako luksuzni brendovi integrišu lokalne kulture u svoje proizvode i kampanje. Kako se ističe autentičnost i lokalni identitet? Kako luksuzni brendovi zadržavaju prepoznatljiv identitet i estetiku? Kako uspevaju da harmonizuju tradiciju s modernim zahtevima tržišta? Takođe, tema koja je prisutna, a do sada nije bila analizirana, jeste razlika između luksuza koji se poseduje i luksuza koji doživljavamo - kako luksuzni brendovi integrišu gastronomiju i iskustva u svoj portfolio? Kako se kreiraju nezaboravna iskustva za kupce? Kako se balansira globalna ekspanzija i očuvanje regionalne autentičnosti? Ono što posebno redefiniše tržište jeste i činjenica da nove generacije potrošača drugačije posmatraju luksuz u odnosu na tradicionalno poimanje ovog biznisa. Generacijske promene odražavaju se na globalne strategije, a u skladu s tim i na specifičnosti Adria regije.

Šta je karakteristika luksuznih brendova i kako su se oni prilagodili digitalnoj transformaciji?

Najuspešniji luksuzni brendovi su poput izvrsnih slikarskih platna koja oživljavaju jedinstvenu priču za svoje poštovaoce. Njihova raskoš ne samo da se ogleda u proizvodima, već i u načinu na koji stvaraju neizbrisive emocionalne veze sa svojim kupcima. Ovi brendovi, kao retki dragulji, stvaraju simbiozu visokog kvaliteta, ekskluzivnosti i sve dubljih vrednosti koje ilustruju njihovu brend personu. U doba digitalne evolucije, adaptacija najuspešnijih luksuznih brendova nije samo revolucija u tehnologiji. To je obnova pristupa, redefinisanje komunikacije i rekonstrukcija poslovnog modela. Njihova evolucija na digitalnom planu obuhvata čaroliju osvajanja društvenih platformi: luksuz je sada nadohvat ruke. Digitalna iskustva su na e-commerce platformama prilagođena specifičnosti pojedinca. Povezujući se s inspirativnim influenserima, key opinion leader-ima, brendovi stvaraju iskrene priče koje ostavljaju trag i daju mogućnost identifikacija kupca.

Interaktivni sadržaji, virtuelni događaji i čak direktni digital prenosi stvaraju neprocenjivu interakciju s kupcima. Sada digitalno, ali i dalje ekskluzivno, luksuzni brendovi kreiraju virtuelne revije, prezentacije kolekcija i VIP događaje za svoje izabrane kupce. Putem digitalnih platformi, brendovi prenose svoje priče, vrednosti, izvor i unikatnost, gradeći put ka srcima potrošača. Kroz pažljivo analiziranje podataka, industrija luksuza postiže dublji uvid u ponašanje potrošača, čime stvara čarobni kaleidoskop za bolje razumevanje tržišta i optimizaciju strategija.

PROMO / Ustupljena fotografija
PROMO / Ustupljena fotografija

Jedna od važnih i aktuelnih tema je i saradnja između luksuznih brendova i drugih industrija, kao što su tehnologija i ugostiteljstvo. Ovakve saradnje predstavljaju dinamičan koncept koji oblikuje novi pravac u luksuznoj industriji. Ona ima cilj stvaranje inovativnih iskustava koja prevazilaze klasične proizvode ili usluge i grade dublje veze s potrošačima. Saradnja između luksuznih brendova i tehnoloških kompanija može rezultirati stvaranjem pametnih proizvoda koji kombinuju funkcionalnost s estetikom. Na primer, luksuzni satovi koji imaju pametne funkcije, kao i ekskluzivne tehnološke inovacije unutar luksuznih automobila. Takođe, tehnologija kao virtuelna i proširena stvarnost može se koristiti za kreiranje interaktivnih doživljaja kupaca.

Kakvo je vaše iskustvo u ovoj industriji, s obzirom na to da vodite agenciju ,,Luxury Integrated", koja je lider na tržištu Adriatic regije?

Naša posvećenost luksuznoj industriji omogućava nam da budemo u epicentru promena i inovacija. Naše duboko povezivanje sa svetom luksuza omogućava nam da konstantno pratimo trendove i oblikujemo strategije koje pomažu našim klijentima da ostvare svoje planirane ciljeve i uspehe. Kada je reč o Ariatic regiji, sa zadovoljstvom konstatujemo da je luksuzna industrija u usponu. Svedoci smo rastućeg interesovanja potrošača za luksuznim proizvodima i nezaboravnim doživljajima. Brendovi sve više usmeravaju svoju pažnju prema prilagođavanju lokalnim preferencijama i kulturama, stvarajući autentične veze sa potrošačima. Iako možda ne dostižemo trenutni nivo razvijenosti nekih globalnih tržišta, Adriatic regija ispoljava vitalan rast i izuzetan tržišni potencijal. Sve više brendova prepoznaje ovu regiju kao izvanrednu priliku za širenje svog uticaja, a potrošači postaju sve sofisticiraniji i dobro informisani. Kao ,,Luxury Integrated” tim, sa ponosom ističemo naš doprinos prosperitetu luksuzne industrije u Adriatic regiji, kroz napredne strategije, personalizovane pristupe i temeljno razumevanje potreba potrošača, zajedno sa brendovima gradimo snažne veze sa ciljnom publikom i ostvarujemo značajan uticaj na tržištu - kaže Ivana Laković.

Iskustveni luksuz je pristup koji stavlja naglasak na stvaranje dubokih, emocionalnih i nezaboravnih iskustava za kupce, umesto fokusiranja isključivo na posedovanje fizičkih predmeta. Ovaj koncept prepoznaje da moderni potrošači sve više vrednuju iskustva, uspomene i interakcije s brendovima, više nego samo posedovanje luksuznih proizvoda. Dok posedovanje luksuznih predmeta donosi status i estetiku, experiential luxury pruža nešto dublje. To može biti sveobuhvatno iskustvo koje uključuje posetu ekskluzivnim lokacijama, učešće u događajima, lične interakcije s kreatorima brenda ili jedinstvena putovanja.

Ovaj pristup stvara dublju emocionalnu vezu između brenda i potrošača. Danas smo svedoci brendiranih plaža Dolce Gabbana, Fendi, Louis Vuitton, Dior...Aman Resorts, luksuzni hotelski lanac, poznat je po stvaranju intimnih i ekskluzivnih iskustava za svoje goste poput spa tretmana, gastronomskih iskustava, putovanja kroz prirodne lepote i kulturne aktivnosti. LVMH Cheval Blanc je razvio lanac hotela koji nudi besprekorno luksuzne i personalizovane usluge. Njihovi objekti su poznati po ekskluzivnim restoranima, spa centrima i posebnim aktivnostima koje gostima omogućavaju dublje uranjanje u lokalnu kulturu. Bulgari Hotels & Resorts: luksuzni brend nakita i modnih dodataka, proširio se na hotelijerstvo kroz svoj lanac hotela. Ikonični brend nakita Tiffany & Co otvorio je restoran ,,Blue Box Café" u svom prodajnom prostoru na Petoj aveniji u Njujorku. Prada je otvorila restoran u Harrodsu. Ritz-Carlton, luksuzni hotelski lanac, proširio se na krstarenja kroz Ritz-Carlton Yacht Collection, a Bentley, luksuzni automobilski brend, proširio se na dizajn nameštaja i enterijera kroz Bentley Home kolekciju.

U kom pravcu treba da se razvija sama industrija luksuza?

Industrija luksuza je uzbudljiva igra promena i inovacija. U budućnosti, očekujemo da održivost postaje nova moda. Brendovi će se fokusirati na ekološke materijale i odgovorne prakse, gradeći imidž sa odgovornošću. Personalizacija je ključ. Luksuz nije samo u posedovanju, već u stvaranju nezaboravnih trenutaka za svakog kupca. Tehnologija ostaje nosilac razvoja - pametni proizvodi i interaktivne kupovine postaju novi standard, a inkluzivnost postaje norma. Diverzitet i reprezentacija postaju izuzetno važni za svaki brend.

Luksuzna industrija nikako ne sme odstupiti od ekskluzivnosti i unikatnosti. Luksuz se ne može masovno proizvoditi. Limitirane kolekcije i ekskluzivni komadi privlače sve one koji vrednuju autentičnost. Na Adriatic nivou, globalne zapovesti luksuzne industrije će se uklopiti u regionalnu kulturu, pružajući posebne proizvode i iskustva koja su lokalno relevantna. Zapamtite, luksuz nije samo u stvarima, već u pričama i emocijama koje stvara. Industrija luksuza se neprestano oblikuje kako bi vas ostavila bez daha.

PROMO / Ustupljena fotografija
PROMO / Ustupljena fotografija

Kakva je dinamika luskuzne ekonomije i šta nam tržište donosi u narednoj godini?

Industrija luksuza je u eksponencijalnom  rastu i već godinama dokazuje svoju rezlijentnost makro ekonomskim trendovima. U 2024. godini, luksuzno tržište očekuje rast od 2% do 4%, obeležen regionalnim i nacionalnim varijacijama. Očekuje se da će ukupna vrednost tržišta premašiti 305 milijardi evra, zahvaljujući obimnom potražnjom u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, zanimljivo je istaći da se najpotentniji kupci nalaze se u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Na šta luskuzni brendovi treba da obrate pažnju u toku sledeće godine?

2024. godina donosi nam par ključnih noviteta koji će oblikovati tržište. Prvenstveno, brendovi će nastaviti da rade na horizontalnim brend ekspanzijama, odnosno razvijaće svoje multiverzume van konvencionalnih tržišta. To nije samo strateški izbor, već i imperativ za opstanak, a potrošači radije ostaju verni brendu koji im nudi širok spektar usluga. Primer je i ranije pomenuti Bulgari koji je svoju brend esenciju juvelirnice proširio na hotelski sektor. Osnovan 1884. godine u Rimu, Bulgari je brzo stekao snažan ugled za nepogrešivo italijansko majstorstvo. Iako je lider u industriji finog nakita, Bulgari danas poseduje i 8 hotela smeštenih u najvažnijim kosmopolitskim gradovima širom sveta - Milano, London, Dubai, Bali, Peking, Šangaj, Pariz i Tokio. Svaka soba sadrži ikonične Bulgari ikonografije, simbole zmije i osmokrake zvezde u detaljima enterijera i eksterijera. Te kupci kupovinom nakita ili ostajanjem u hotelu dobijaju istu količinu neopipljive magije ovog rimskog brenda, uživaju njegov stil i italijansko nasleđe.  Dodatno, istakla bih i Giorgio Armani-ja, koji je jedan od boljih primera kako izgraditi uspešan brend mulitverzum. Armani je 2000. godine zakoračio u dizajn enterijera i omogućio svojim klijentima da i njihove sofe, lampe i kreveti nose dizajn čuvenog kreatora. Kasnije Armani je zakoračio i u industriju čokolade i slatkiša. Sa željom da 'udruže fine sastojke sa stilom Giorgio Armanija', rođena je linija Armani Dolce. Sofisticirana linija čokolada čuva DNK brenda u obliku proizvoda, dizajnu kutija, komunikaciji i usluzi. To je fantastičan primer brend multiverzuma. 

Druga ogromna tema o kojoj će se pričati sledeće godine je second-hand luxury tržište, a čiji se rast očekuje da će prevazići primarno tržišta luksuza, sa izuzetnom godišnjom stopom rasta od čak 12%. Ovaj trend ističe rastuću popularnost i potražnju za prethodno korišćenim luksuznim predmetima. Nedavna istraživanja predviđaju da će tržište polovnih luksuznih dobara dostići prihod od 12 milijardi dolara, što navodi luksuzne brendove da se strategijski pozicioniraju u ovom prostoru i iskoriste ogromne prilike koje se nude. Ovo nas ne bi trebalo iznenaditi, jer, ne zaboravimo, vrednost luksuznih dobara raste vremenom, čineći ih privlačnim za kolekcionare i one koji razmišljaju dugoročno. Mnoge kompanije, uključujući i Kering Group i Oscar de la Renta prepoznale su moć tržišta polovnih luskuznih dobara i aktivno sarađuju sa platformama za prodaju unikatnih second-hand luxury komada. Rast second-hand tržišta može se objasniti i promenom svesti potrošača koji naginju održivom načinu života i ekološkim trendovima. Polovno luxury tržište je i prilika da posedujemo unikatne komade, koji su često van ponude na primarnom tržištu, a mnogo ih vide kao investiciju. 

U svetlu ovih trendova, ključno je da brendovi pažljivo prate dinamiku tržišta i prilagode se promenama u potražnji i ponašanju potrošača kako bi održali svoju relevantnost i uspešnost u narednoj godini