Biznis klub Lideri

Dr Una Sikimić, ALTA banka: Kadrovi i savremene tehnologije među prioritetima

NIN | 14. mart 2024 | 09:00
Dr Una Sikimić, ALTA banka: Kadrovi i savremene tehnologije među prioritetima
NIN / Ustupljene fotografije

Prateći svetske trendove ALTA banka radi na uvođenju veštačke inteligencije pre svega u domenu komunikacije i podrške, želeći da pruži visoko personalizovano iskustvo prilagođeno potrebama klijenata. Aktivno pratimo trendove na polju razvoja najsavremenijih tehnoloških rešenja i u procesu digitalizacije svog poslovanja kreiramo sistem koji je spreman za primenu inovacija. Intenzivno radimo na implementaciji rešenja koja se oslanjaju na veštačku inteligenciju, kao što su robotska automatizacija procesa i napredne komunikacione platforme, kao i sistem koji je prilagođen za implementaciju tehnoloških rešenja kao što su Big Data&Data Science, kaže dr Una Sikimić, predsednica Izvršnog odbora ALTA banke.

Digitalizacija je svuda oko nas. Kako je pozicionirana u Vašoj banci i koliko je prilagođavanje novim tehnologijama važno u finansijskom sektoru?

Govoreći o novim digitalnim rešenjima, izdvojila bih da je ALTA banka u prethodnoj godini uspešno implementirala i klijentima ponudila uslugu Google Pay-a u digitalnom novčaniku. Istakla bih da smo jedna od samo nekoliko banaka koje klijentima pružaju ovu inovativnu uslugu. 
Kontinuirano pratimo trendove i nove tehnologije, a postojećim i budućim klijentima ćemo u ovoj godini ponuditi paletu  potpuno inoviranih platnih kartica, još jedan kartičarski brend, uslugu digitalnih novčanika na dodatnoj digitalnoj platformi, kao i usluge kojima će na elektronskom kanalu biti zaokružen celokupan proces od otvaranja računa do odobrenja proizvoda. 

Vrlo važno pitanje danas su i kadrovi?

Ulaganje u kadrove i savremene tehnologije jesu okosnice našeg razvoja. Ponosni smo na profesionalce koji čine tim ALTA banke, a činjenica je da je u poslednjih nekoliko godina broj zaposlenih povećan tri puta, uz tendenciju daljeg značajnog rasta u svim segmentima poslovanja. Kvalitet i stručnost  zaposlenih u svim linijama poslovanja i zaposleni kao naši ambasadori predstavljaju okosnicu employer brending strategije ALTA banke.

I sajber bezbednost  je među prioritetnim pitanjima u privredi, posebno kada govorimo o finansijskom sektoru.  Kakva su Vaša iskustva?

Kroz saradnju u finansijskom CERT-u pri Udruženju banaka Srbije, ALTA banka aktivnim učešćem nastoji da doprinese što bezbednijem digitalnom okruženju i sa ponosom ističemo da smo prva finansijska institucija koja je pristupila ovom udruženju. Razmena znanja i iskustva među članicama, informacija sa međunarodnim relevantnim CERT-ovima i uvođenje zajedničkih servisa i sajber sekjuriti programa edukacija omogućava svima u finansijskom sektoru da budu u toku sa aktuelnim opasnostima, malicioznim kampanjama kao i da i primene najbolje prakse u prevenciji. Bez dileme adekvatan sistem sajber sekjuritija i kontinuirano ulaganje u razvoj i savremene platforme predstavljaju preduslov za odgovoran tržišni nastup i uspešno obavljanje poslovnih aktivnosti finansijskih institucija. 

Privreda se danas suočava sa mnogim izazovima. Ni bankarski sektor nije izuzetak. 

ALTA banka poslednjih godina posluje izuzetno uspešno i ostvaruje dinamičan rast u svim relevantnim segmentima poslovnih aktivnosti. U osnovi ambiciozno postavljenih ciljeva jesu značajne investicije u najsavremenije tehnologije na kojim platformama se zasniva kreiranje palete proizvoda banke, unapređenje korisničkog iskustva, kao i unapređenje efikasnosti procesa. Navedeno zahteva vrlo efikasnu organizaciju i vođenje brojnih projekata u ambiciozno postavljenim vremenskim okvirima. Izvršni odbor banke ima punu podršku Upravnog odbora, na čelu sa predsednikom Upravnog odbora, gospodinom Davorom Macurom, za implementaciju brojnih projekata koji su u fazi implementacije i koji će zadovoljstvo naših klijenata kontinuirano unapređivati, a našu tržišnu pozicioniranost dodatno jačati.