Biznis klub Nove tehnologije

SAVREMENA DIJAGNOSTIKA U MEDICINI Magnetnom rezonancom do ranog otkrivanja bolesti

A.E. | 9. novembar 2023 | 12:21
SAVREMENA DIJAGNOSTIKA U MEDICINI Magnetnom rezonancom do ranog otkrivanja bolesti
TANJUG / Rade Prelić

Magnetna rezonanca (MR) danas je nezamenjiva metoda u medicini za dijagnostikovanje različitih bolesti. Predstavlja neinvazivnu, bezbolnu i bezopasnu radiološku dijagnostičku tehniku koja se bazira na primeni snažnog magnetnog polja i radiofrekventnih elektromagnetnih talasa, pružajući pouzdan i detaljan prikaz organa i kod dece i kod odraslih. Njena uloga posebno je neprocenjiva u dijagnostici bolesti mozga, vrata i kičmene moždine, ali otkriva i mnoge druge bolesti u telu, a naročito one koje se ne mogu dijagnostikovati skenerom. Presudna je i za odluku o tome da li je pacijentu potrebna operacija i kakva. U medicini se uzima za najprecizniji uređaj za rano otkrivanje malignih bolesti.

Magnetna rezonanca primenjuje se kod dijagnostikovanja epilepsije, Alchajmerove bolesti, infektivnih oboljenja, naročito je važna kod otkrivanja primarnih i sekundarnih tumora, a može da odredi i njihovu vrstu kao i stepen agresivnosti. I ne samo da se primenjuje prilikom uspostavljanja dijagnoze, već se koristi i tokom lečenja pacijenta, jer pouzdano može da prikaže efekat određene terapije koju pacijent prima, stanje organizma nakon operacije, ali i nakon primene hemoterapije.

Svetski stručnjaci se slažu da je u današnjem vremenu nemoguće zamisliti bilo koju hiruršku intervenciju u oblasti ginekologije bez primene magnetne rezonance karlice, gde se vrlo precizno određuje da li je reč o malignoj ili benignoj promeni, kao i veličina tumora i zahvaćenost drugih organa.

Koristi se i kod dijagnoze kad je u pitanju srce i srčana oštećenja nastala u toku života ili rođenjem, a zahvaljujući ovom aparatu danas precizno mogu da se uoče promene na tankom crevu, kao i nastanak Kronove bolesti. MR je dominantna za dijagnozu koštano-zglobnog sistema, posebno za sportske povrede, kada je reč o ligamentima, tetivama, meniskusima i mišićima, jer detaljno prikazuje sve promene na ovim delovima i najbrže otkriva tumore kostiju i kičmenog stuba.

Vrlo je precizna i kod bolesti urotrakta, jer ovom metodom nepogrešivo se otkrivaju skoro sve bolesti bubrega, uretera, i mokraćne bešike. Jedna je od najboljih metoda za dijagnostiku diskus hernije i predstavlja svetski standard pregleda pacijenata sa ovakvim oboljenjem, koji se nakon detaljnog pregleda upućuje kod neurologa ili neurohirurga ili kod fizijatra.

Kada koristiti magnetnu rezonancu?

Kada koristiti magnetnu rezonancu: Imajući u vidu da magnetna rezonanca nema negativan efekat, na snimanje ovom metodom mogu ići bebe, deca, trudnice, kao i teški bolesnici koji primenjuju zračenje ili hemioterapiju u svom lečenju. Snimanje nema štetne i negativne posledice po organizam, jer u svom radu ne koristi jonizujuće zračenje koje se koristi na skeneru.

U praksi je danas postalo uobičajeno da internisti, hirurzi, ortopedi, neurolozi, neurohirurzi, kako bi dobili preciznu dijagnozu i otklonili sumnje na potencijalnu bolest, upute pacijente na pregled magnetnom rezonancom za dublji uvid u stanje određenih organa i pravilno određivanje terapije. Indikacije mogu biti benigni i maligni tumori, upalni procesi, urođene anomalije, povrede usled traume ili sportskih incidenata, kao i funkcionalni poremećaji u organizmu, kao što su problemi sa pražnjenjem creva, zastoj u oticanju žuči, promene u moždanoj aktivnosti, uticaj korona virusa na pojedine organe, ili problema sa pokretanjem srčanog mišića.

Kontraindikacije za snimanje

Kontraindikacije za snimanje: Iako je dejstvo magnetne rezonance potpuno bezbedno na većinu stanja ljudskog organizma, ipak, postoje slučajevi gde je prilikom primene ovog aparata potrebna opreznost. To može biti u slučaju kada pacijent ima ugrađeni pejsmejker starijeg datuma, pa se pri snimanju preporučuje prisustvo kardiologa kako bi na bezbedan način reprogramirao uređaj.

Bez ikakvih indikacija pregled magnetnom rezonancom mogu obaviti i oni koji imaju protezu zglobova, metalne stabilizacije stare više godina, ugrađene metalne šipke, šrafove, pločice, veštačke valvule, kao i osobe koje imaju tetovaže po telu. Međutim, ukoliko u ljudskom organizmu postoji strano telo kao što su špon ili geler, postoje određena pravila prilikom snimanja i primena MR nije uvek preporučljiva. Ako se snima glava, a geler je u nozi, snimanje se može uraditi i zavisi od jačine aparata magnetne rezonance, jer veća jačina povećava i šanse da strano telo bude privučeno od strane magnetnog polja. Zato se tim pacijentima savetuje da urade snimanje na MR manje jačine ili da im se pre snimanja odstrani strano telo.

Praksa je pokazala da je klaustrofobija, odnosno strah od zatvorenog prostora, vrlo često kontraindikacija kod snimanja magnetnom rezonancom, pa se takvim pacijentima savetuje snimanje pod dejstvom kratkotrajne anestezije i pod kontrolom anesteziologa. Kohlearni (ušni) i očni implantati i dalje predstavljaju kontraindikaciju za ovu vrstu pregleda.

Značaj u preventivnim pregledima

Značaj u preventivnim pregledima: Magnetna rezonanca ima veoma važnu ulogu u preventivnoj medicini, jer je najpreciznija dijagnostička metoda koja daje uvid u stanje organa i odnos sa okolnim strukturama, i posebno je ključna za pacijente sa onkološkim oboljenjima.

Dijagnoza ovom metodom može da otkrije bolest u ranoj fazi, pa primenom pravilne terapije i praćenja stanja organizma, oboleli pacijent može u potpunosti da se izleči pa čak i od teških bolesti. Iako postoji već nekoliko decenija, MR je pravu revoluciju u medicini doživela poslednjih 15 godina, a broj pregleda na godišnjem nivou ovim aparatom broji se u milionima i raste iz godine u godinu. U mnogim zemljama sveta ovaj pregled postao je sastavni deo obaveznog sistematskog pregleda, što je i kod nas slučaj u nekim privatnim klinikama.