Biznis klub Nove tehnologije

SAVREMENA DIJAGNOSTIKA U MEDICINI Magnetna rezonanca kao siguran izbor za pacijente

A.E. | 21. decembar 2023 | 12:03
SAVREMENA DIJAGNOSTIKA U MEDICINI Magnetna rezonanca kao siguran izbor za pacijente
TANJUG / VLADA AP VOJVODINE / ANDREJ PAP (HO)

Magnetna rezonanca odavno je postala ključna tehnologija u medicinskom svetu, pružajući najpreciznije slike unutrašnjosti tela. Ova inovativna tehnika snimanja kombinuje snažna magnetska polja, radio-talase i sofisticiranu računarsku analizu kako bi pružila precizne vizualizacije anatomije pacijenata. Zbog svoje tačnosti danas se koristi za pregled skoro svih delova tela, od mozga do zglobova i unutrašnjih organa. S obzirom na svoju sposobnost pružanja visoke rezolucije, MRI je ključan u dijagnostikovanju širokog spektra stanja, uključujući tumore, povrede, upale i bolesti unutarnjih organa.

Jedna od najvažnijih prednosti magnetne rezonance je neinvazivnost i odsustvo štetnog rendgenskog zračenja, čineći pregled ovom tehnologijom sigurnijim izborom za pacijente. Takođe, visoka razlučivost slika omogućuje lekarima da ovim postupkom otkriju čak i najmanje promene ili patološka stanja, a njegova sposobnost pružanja detaljnih informacija o telu čini ga neprocenjivim instrumentom u medicinskom istraživanju i zdravstvenoj nezi.

Imajući u vidu da tehnologija konstantno napreduje, može se reći da ona i u ovoj oblasti ide u korak sa vremenom, što otvara vrata novim mogućnostima i poboljšanjima u medicinskom sektoru. Sve veća dostupnost i smanjenje trajanja pregleda pružaju bržu dijagnostiku i identifikaciju zdravstvenih problema, pružajući pacijentima veću šansu za uspešno lečenje i brži oporavak.

Bolesti koje magnetna rezonanca otkriva: Magnetna rezonanca primenjuje se kod dijagnostikovanja epilepsije, Alchajmerove bolesti, infektivnih oboljenja, a naročito je važna kod otkrivanja primarnih i sekundarnih tumora, jer može da odredi i njihovu vrstu, kao i stepen agresivnosti. I ne samo da se primenjuje prilikom uspostavljanja dijagnoze, već se koristi i tokom lečenja pacijenta, jer pouzdano može da prikaže efekat određene terapije koju pacijent prima, stanje organizma nakon operacije, ali i nakon primene hemioterapije.

Ovaj napredni uređaj postao je nezaobilazan alat u ginekologiji, omogućavajući precizno određivanje prirode promena, bilo da su benignog ili malignog karaktera, kao i tačnu procenu veličine tumora i eventualnih posledica po druge organe u karlici.

Pored ginekoloških intervencija, magnetna rezonanca koristi se i u dijagnostici srčanih problema, kako onih stečenih tokom života, tako i onih urođenih. Ovaj aparat omogućava precizno identifikovanje promena u tankom crevu, kao i rano detektovanje Kronove bolesti.

MR je dominantna za dijagnozu koštano-zglobnog sistema, posebno za sportske povrede, kada je reč o ligamentima, tetivama, meniskusima, mišićima, jer detaljno prikazuje sve promene na ovim delovima i najbrže otkriva tumore kostiju, a ključnu ulogu ima kod otkrivanja nepravilnosti kičmenog stuba. Stručnjaci kažu da se na ovaj pregled danas upućuju i oni koji se žale na bol u donjem delu leđa, jer je ovo jedini aparat pomoću koga se tačno može utvrditi zbog čega se bol javlja.

Preciznost magnetne rezonance se takođe ističe kod oboljenja urotrakta, gde se skoro nepogrešivo otkrivaju bolesti bubrega, uretera i mokraćne bešike. Za dijagnostiku diskus hernije, MR je jedna od najpouzdanijih metoda i postala je standard u pregledu pacijenata sa ovom vrstom oboljenja, često ih usmeravajući ka neurolozima, neurohirurzima ili fizijatrima, nakon detaljne analize.

Prema tvrdnjama stručnjaka koje su zasnovane na naučnim dokazima, pregled magnetnom rezonancom nema apsolutno nikakva neželjena dejstva, a takođe nema ograničenja ni u uzrastu ni u polu, pa na snimanje ovom metodom mogu ići bebe, deca, trudnice, kao i teški bolesnici koji primenjuju zračenje ili hemioterapiju u svom lečenju. Snimanje nema štetne i negativne posledice po organizam jer u svom radu ne koristi jonizujuće zračenje koje se koristi na skeneru.

Svaki lekar, a najčešće internisti, hirurzi, ortopedi, neurolozi, neurohirurzi upućuju pacijente na ovu vrstu pregleda kako bi dobili potvrdu ili otklonili svoje sumnje u postavljanju dijagnoze i odredili pravilnu terapiju za lečenje pacijenta.

Prema tvrdnjama struke, u ovoj oblasti ne postoje hitni pregledi, ali postoje prioritetni, te ukoliko je neko doživeo saobraćajnu nesreću, a ne može sa sigurnošću da se ustanovi u kakvom je stanju kičmeni stub ili neki drugi deo tela, on se odmah upućuje na pregled ovom metodom, pa se u tom slučaju može reći da je ovaj pregled hitan i da ne može da čeka.

Ograničenja u pregledu: Uprkos svojim prednostima, postupak MRI ima neka ograničenja, odnosno vrlo mali broj ljudi, ipak, ne može na ovom aparatu obaviti pregled, pa čak ni kada im je neophodan. To su osobe s implantiranim metalnim predmetima, poput srčanih pejsmejkera ili umetnutih zglobnih implantata, kao i svako ko u svom telu ima neki metal, a da ne može da dokaže njegovo poreklo. Zabrana pregleda ovim osobama je samo zbog njihove bezbednosti, jer prema objašnjenju struke, zbog jakog magnetnog polja, nijedan metal bilo gde u telu ne bi ostao neprimećen, a to bi kod pacijenta moglo izazvati najpre bolove, a zatim i negativno dejstvo ili čak i posledice. Zbog toga su lekari vrlo striktni u ovom pravilu i ono važi za sve bez izuzetka.

Za osobe koje pate od zatvorenog prostora se, takođe, ne preporučuje ovaj vid pregleda, posebno ako se radi o pregledu nekog dela tela koji traje duže. Ali, ukoliko je osobi ovaj pregled neophodan i nema alternativu, ona može biti pregledana uz totalnu anesteziju, što se ponekada, kaže struka, i radi. Isto se primenjuje i kod male dece koja ne mogu da budu mirna. Naime, aparat MR zahteva od pacijenta da tokom trajanja pregleda drži mirno telo, nekada da smiri i disanje i rad srca, što veoma maloj deci može biti jako teško čak i u prisustvu roditelja. Tada se takođe primenjuje totalna anestezija.

Sam pojam radiologija ima dugu istoriju a nakon što je otkrivena, ova disciplina se znatno razvijala i napredovala tokom vremena. Njen nastanak bio je rezultat potrebe lekara da dopru do unutrašnjosti ljudskog organizma u cilju lečenja mnogih bolesti.

Pregled srca na magnetnoj rezonanci u našoj zemlji je počeo da se izvodi krajem 2006. godine u Kliničkom centru Srbije. To je bio prvi pregled te vrste, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Nakon prve primene ove metode, ona dobija sve veći značaj u medicini a praksa pokazuje da je od tada pa sve do danas iz godine u godinu broj pregleda na ovom aparatu sve veći.