Društvo

Ko je novi direktor BIA Radovanović: Od saradnika Dijane Hrkalović do Vučićevog miljenika

NIN/V.Z.Cvijić | 7. decembar 2023 | 18:45
Ko je novi direktor BIA Radovanović: Od saradnika Dijane Hrkalović do Vučićevog miljenika
PROMO / Screenshot Prva TV

Novi vršilac dužnosti direktora BIA Tomislav Radovanović, koji je imenovan na tu poziciju, nekadašnji je načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova, ali je u javnosti najpoznatiji po svom angažmanu u razotkrivanju afere priskuškivanja predsednika Srbije Aleksandara Vučića.

Zbog tog angažmana u jednom trenutku slovio je i za kandiata za direktora policije. Kako je NIN u više navrata pisao, njegov profesionalni uspon je posebno upradljiv i zbog toga što je prešao put od saradnika i miljenika nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, pa do čoveka koji je nju i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića direktno povezao sa slučajem prisluškivanja predsednika Srbije i za koga je i sam Vučić govorio da je upravo on taj koju mu je ceo slučaj i otkrio.

Radovanović, koji će na najvišoj poziciji u BIA zameniti Aleksandra Vulina nakon ostavke 3. novembra, bio je i taj koji je istupio 2021. godine u javnost sa informacijama da je u MUP postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U BIA na krilima rotacije Vulin-Gašić

Kako je NIN pisao u februaru ove godine, Radovanović, koji je u BIA stigao na krilima rotacije u dve bezbednosne institucije – dolaska Vulina na čelo BIA i odlaska Bratislava Gašića na čelo MUP-a – zapravo je u bezbednosnu agenciju doveden kao Vučićev kadar i deo njegovog “kontrolnog paketa” u tajnoj službi.

Naime, sa rotacijom najviših mesta u sektorima „sile“, došlo je i do transfera nekih ključnih ljudi iz jedne u drugu službu. Reč je o ljudima koji su, kao i oni sami, birani po ličnoj odanosti, a ne profesionalnosti, kao i o ljudima koji su pre svega odani Vučiću.

Kako je pisao NIN, Radovanovića je važio kao nezvanični kandidat za direktora policije, a posebno se istakao javnim nastupima u propagandnoj aferi „prisluškivanje predsednika“.

Radovanović je, dok je bio u MUP-u, prema rečima samog Vučića, njemu otkrio da je prisluškivan. U gostovanju na TV Prva on je izjavio da je "ubeđen" da je u MUP postojala paralelna struktura "sa precizno odabranim ljudima" čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Tada nije propustio priliku da pohvali Vučića i svog tadašnjeg šefa ministra policije Vulina, a tvrdio je i da "slučaj Jovanjica" ne može da odvoji od afere prisluškivanja predsednika Vučića".

Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku "jedne zapadne obaveštajne službe", kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod "tajkuna" i organizovanih kriminalnih grupa.

"Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč, ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo, koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja", kazao je Radovanović za TV Prvu.

Hrkalović ga spasla otkaza

On je potvrdio medijske navode da su, u okviru istrage o slučaju Jovanjica i prisluškivanju predsednika Srbije, bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić odbili poligrafsko testiranje. Takođe, rekao je i da je direktor policije Vladimir Rebić bio na poligrafu, ali je tvrdio da ne zna rezultate.

Inače, postupak za navodno nezakonito prisluškivanje predsednika do danas nije pokrenut, niti su pokazani dokazi, ali je Radovanovićev javni nastup tada služilo propagandnoj svrsi. Tada su na partijskom stubu srama bili nekadašnji prvi naprednjaci u MUP-u Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović, a BIA preko koje idu sva prisluškivanja je zaobiđena. U tu kampanju se uključio preko režimskih medija i Radovanović, i nije smetalo što je bio saradnik Hrkalovićeve i jedan od njenih miljenika. Pominjalo se i da ga je Hrkalović spasila otkaza, kada je njegov sin, inače pripadnik MUP-a, pretukao čoveka.

Od raskrinkavanja tih paralelnih struktura nije bilo ništa, do danas niko nije procesuiran. Međutim, smatra se da je medijski trebalo da Radovanoviću daju "vetar u leđa" u izboru za prvog čoveka policije. Inače, Radovanović je bio taj koji je pratično najavio zamenu i penzionisanje dotadašnjeg direktora Vladimira Rebića.

Bilo je govora i kako će Radovanović biti nagrađen ambasadorskim mestom, jer je imao iskustva kao policijski ataše u Francuskoj, ali je konačno završio na čelnoj poziciji u BIA. Doduše, za sada samo na poziciji vršioca dužnosti.