Društvo

Udruženje "Da se zna!”: Ozakoniti istopolne zajednice

FoNet | 7. februar 2024 | 16:43
Udruženje "Da se zna!”: Ozakoniti istopolne zajednice
PROFIMEDIA / Unai Huizi / imageBROKER / Profimedia

Udruženje "Da se zna!” pozvalo je poslanike novog saziva Skupštine Srbije da bez odlaganja usvoje Zakon o istopolnim zajednicama.

Naime, Udruženje je pozvalo Vladu Srbije da već izrađen Nacrt zakona o istopolnim zajednicama uputi u formi predloga u Narodnu skupštinu, a poslanike da ga usvoje.

"Svako dalje odlaganje usvajanja ovog zakona nanosi veliku štetu LGBT+ osobama u Srbiji, uskraćujući im jedno od osnovnih ljudskih prava", navelo je Udruženje "Da se zna!” u saopštenju i podsetilo da je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama zahtev LGBT+ zajednice u Srbiji duže od dve decenije.

Još 2013. godine izrađen je model tog zakonskog akta, ali je tek 2021. godine Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokrenulo formalnu proceduru usvajanja tog zakona formiranjem radnu grupu za njegovu izradu.

LGBT+ organizacije podržale su osnivanje radne grupe i bile njen deo, utvrđen je Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, koji su pozitivno ocenila gotovo sva ministarstva, međunarodni eksperti i LGBT+ organizacije.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nešto kasnije da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama. Od tada nadležno ministarstvo i Vlada više ne govore o Zakonu o istopolnim zajednicama, navedeno je u saopštenju.

Udruženje "Da se zna!” istaklo je da je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama međunarodna obaveza Srbije koju je utvrdio Evropski sud za ljudska prava za sve članice Saveta Evrope.

"Zakon reguliše porodične, nasledne i ostale građanske odnose osoba istog pola koje žive u zajednici, a o njegovoj ustavnosti već su se izjasnili i domaći i međunarodni eksperti, zbog čega bi svaka dalja priča o tome vodila u politizaciju procesa", navelo je Udruženje "Da se zna!”.