Društvo

Timofejev: Tužilaštvo je ćutalo o Nedimovićevoj saobraćajki godinu i po dana, sve dok se NIN nije zainteresovao za priču

NIN | 22. februar 2024 | 09:26
Timofejev: Tužilaštvo je ćutalo o Nedimovićevoj saobraćajki godinu i po dana, sve dok se NIN nije zainteresovao za priču
NIN / Mitar Mitrović

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN rekao je danas u emisiji "Jutro na Blic", govoreći o eksluzivnoj naslovnoj priči iz novog broja NIN-a "Spasavanje funkcionera Nedimovića", da je Tužilaštvo godinu i po dana ćutalo o udesu koji je Nedimović skrivio i u kome je teško povređen motociklista i to sve dok se NIN nije zainteresovao i počeo da istražuje tu priču.  

"Željka Jevtić je napravila priču i to je vrlo ozbiljno rađeno sa jako puno podataka i informacija. To je u stvari priča o Tužilaštvu. Nedimović je napravio saobraćajnu nesreću, on je kriv... Srećom, motociklista je preživeo sa teškim povredama, imamo i njegovu izjavu u novinama, ali je cela priča u stvari o Tužilaštvu koje nije reagovalo, i koje je ćutalo je sve do januara ove godine kad se, eto, baš slučajno, NIN zainteresovao za priču", rekao je Timofejev.

Na pitanje kako objašnjava da ništa od informacija nije iscurelo do sada, skoro godinu i po dana nakon udesa, Timofejev je rekao da je u "svakom slučaju ovo bilo sklonjeno". 

"Kako sam rekao u uvodniku, Nedimović je pomogao tom motoristi koliko je mogao, pomogao je očigledno i sebi koliko je mogao, tako da cela priča nije otišla u javnost, eto godinu i po dana. Međutim, sve se sazna. Sve to može da se dogodi, ali o tome ne može da se ćuti, posebno kad ste na tako visokoj javnoj funkciji u to vreme, pa i sada. On je formalno drugi, a u stvari prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije", rekao je Timofejev.

On je rekao i da će je NIN osim od oštećenog, dobio izjave i iz Tužilaštva, kao i od aktulenih i bivših tužilaca koji su govorili o slučaju, ali da Nedimović nije odgovorio na pozive NIN-a, iako je sa njim pokušano više puta i na više načina da se stupi u kontakt.

"Poslali smo mu poruke, zvali smo ga, poslali smo pitanja preko PR-a Fudbalskog saveza. Sasvim sigurno je priča došla do njega i pre nego što je NIN izašao", rekao je on. 

Upitan da li očekuje da se Nedimović javi, on je rekao da je i da se ne javi sve jasno, jer i samo Tužilaštvo kaže on jeste kriv.

"Razgovarali smo i sa ozbiljnim i čuvenim tužiocima koji kažu da je to u principu stvar koja završava za dva, tri meseca. Ništa nije nejasno, tu su kamere sve pokrile. Reč je o Novom Beogradu, deo gde se skreće prema Studentskom gradu, vrlo vidljivo mesto. Dakle, ništa nije sporno da bi istraga toliko trajala, nego istraga spava", rekao je on.

"Izbori u Beogradu moraju biti ponovljeni"

Timofejev je, predstavljajući novi broj, govorio i o tekstu "Vučić odlučuje da li Nestorović hoće sa njim", koji se bavi raspletom političke situacije u Beogradu. Upitan kakav rasplet očekuje, on je rekao da izbori u Beogradu moraju biti ponovljeni.

"Da to bude izraz dobre volje i trunke normalnosti i racionalnosti u ovom užarenom području. Iskreno se nadam da će i vlast i opozicija steći dovoljno strplejnja, i da će se ići na nove izbore, naravno, pod novim uslovima, kao što se traži", rekao je on i dodao da je stuacija oko kontroverznog doktora Branimira Nestorovića jako zanimljiva.   

Upitan kako gleda na to što su oni dobili priliku da budu tas na vagi, Timofejev je rekao da se to događa i ne samo u Srbiji. 

"Malo je čudna ta priča o ravnoj Zemlji, a posebno antivakserska, što je znatno opasnije", rekao je Timofejev i dodao da je možda i čudan uspeh koji je koalicija "MI - glas iz naroda" ostvarila na izborima, ali da je demokratija takva i da "zahteva da je sve što nije zabranjeno ustvari dozvoljeno".

Govoreći o teksu "Duštvo izmišljenih gasača", koji se bavi istraživanjem izbornih neregularnosti i sumnjivim fantomskim adresama i biračima, Timofejev je rekao da je istraživačka ekipa NIN-a ozbiljno uradila posao, i da je našla veliki broj novih nepostojećih adresa.

"Bulevar Arsenija Čarnojevića 1, ta adresa ne postoji, nema tog broja, a tu je veliki broj ljudi prijavljen da živi. I što je još zanimljivije, vrlo često vidimo da je na Novom Beogradu i na Voždovcu, bilo tih glasača, fantomskih kakvih god, koji su se pojavili baš na mestima na kojima su naprednjajci izgubili. Pouzdano znam da na ovom mestu gde su ova izmišljena adresa, tu su izgubili", rekao je Timofejev.

O razgovoru sa roditeljima devojčice ubijene u Ribnikaru

Upitan da li se slaže sa izjaviom lidera DS Zorana Lutovca u intervju u novom broju NIN-a, koji je rekao da bi opozicija na nekim narednim izborima mogla da nadomesti razliku u glasovima u odnosu na SNS, Timofejev je rekao da vlast ima ozbiljne poluge koje su ozbiljno razvijene i razrađene za ovih 12 godina, da bi tek tako da rekli: Sad ćemo sve korektno".

"Nisam siguran, ali svaki korak je dobar. Korak po korak, osvajanje demokratije, slobode izražavanja, novinarstva", rekao je on.  

Povodom razgovora sa roditeljima devojčice ubijene u Ribnikaru Angeline Aćimović, koji je takođe objavljen u novom broju NIN-a, on je rekao: 

"Koleginica Svetlana Janićijević koja je pravila tu priču, a i ja kad sam je čitao... prosto vam se steže grlo. I Svetlana priča i u samom tekstu o tome da je razišljala kako da tu priču napravi, a napravila je potpuno iskreno onako kako su roditelji i govorli", rekao je on i dodao da je dužnost svih nas da to pročitamo i da se zajedno potrudimo, ako ikako moguće da se to više nikada ne dogodi.

Timofejev je rekao da u novom broju NIN, član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor Slobodan N. Vukosavić piše u autorskom tekstu o litijumu u Jadru.

"Mi otvaramo široku temu. NIN je poznat po tome što je radio kroz više brojeva priče o jednoj stvari, pa je to nekad dijalog, nekad polemika... Ovo nije ni polemika, mi želimo da zaista osvetlimo sa svih strana ovaj slučaj. U sledećem broju imamo drugi deo priče profesora Slobodana N. Vukosavića, a u narednim imamo dogovoreno sa takođe ozbiljnim stručnjacima, naučnicima, da se nastavi priča o litijumu", rekao je on i dodao da posebno čitaocima preporučuje reporterski intervju koji je koleginica Tatjana Nježić uradila sa Vojom Brajovićem.