Društvo

"Mogla bih da poletim od sreće": Ruskinja Elena Koposova za NIN posle odluke da ne bude proterana iz Srbije

Sara Novakov | 8. mart 2024 | 15:20
"Mogla bih da poletim od sreće": Ruskinja Elena Koposova za NIN posle odluke da ne bude proterana iz Srbije
NIN / Đorđe Kojadinović

Državljanka Rusije Elena Koposova, koja već godinama živi u Srbiji, a naša država ju je proglasila "bezbednosno rizičnom osobom", ipak neće biti proterana. Ona je jutros u Upravi za strance na Novom Beogradu primila rešenje kojim se prihvata njena žalba protiv odluke koju je dobila početkom februara da napusti Srbiju u roku od 30 dana, sapštilo je Rusko demokratsko društvo.

Kako je NIN pisao, ovu ženu, koja u Srbiji sa suprugom i decom živi već pet godina, država je nameravala da protera i to bez jasnog objašnjenja zašto je ona "bezbednosno rizična". Iako nije politički aktivista, ona misli da je odluka o proterivanju doneta jer je na početku rata u Ukrajini potpisala antiratni apel. Koposova je u avgustu 2023. podnela zahtev za stalno nastanjenje, da bi je šest meseci kasnije dočekalo rešenje MUP-a po kom, ne samo da joj se zahtev odbija, već joj se i nalaže da ima 30 dana da napusti zemlju. Sada je Elena ipak pobedila i ostaje u Srbiji.

"Mogla bih da poletim, ne sećam se kada smo bili ovoliko srećni! Bio je jako težak mesec, ali smo uz podršku ljudi, medija i naravno Pjotra Nikitina na kraju uspeli", rekla je Koposova za NIN, uz komentar da je zahvalna i državi zato što su imali sluha za njen problem i reagovali.

Ona je podnela zahtev za novi privremeni boravak, za koji joj je rečeno da će biti dodeljen po hitnom postupku. Rešenja po žalbi o Eleninom stalnom nastanjenju još uvek nema, kao što nema ni rešenja po zahtevima Eleninog muža Jevgenija Muškina i dece Đorđa i Maihaila koji su bili podneti još u avgustu 2023, ipak Koposova veruje da nakon usvajanja žalbe neće biti daljih poteškoća.

"Planiram da uradim stalno nastanjenje za supruga, kojem su u MUP-u rekli da će sve biti u redu sa zahtevom sad kad ja imam dozvolu za boravište. Čim dobijem stalno nastanjenje, počinjem proceduru za dobijanje državljansta u Srbiji", navodi ona i dodaje da je ovo velika pobeda za sve.

"Svi vide da ne možemo da ćutimo, da se bojimo, da sve možemo kada smo zajedno i saglasni. To je odličan primer za sve nas i nešto što nismo mogli da uradimo u Rusiji. Ovde je sve drugačije, videli smo da je Srbija drugačija. U Srbiji je mnogo bolje, jer ovde možemo da se borimo za svoja prava, za pravdu", govori Koposova.

Kako kaže, trenutno joj puno stvari pada na pamet, a najpre bi želela da se rasterećeno vrati radu u bašti, jer proleće polako stiže, ali ponovo razmišlja i o sviranju digitalne klavijature, sada kada je sve krenulo jednim mirnijim i sigurnijim tokom.