Društvo

Gej mladić pet dana štrajkuje glađu: Povući ću se ako u Tužilaštvu dobijem naznake da su postupci pokrenuti

FoNet | 16. april 2024 | 16:30
Gej mladić pet dana štrajkuje glađu: Povući ću se ako u Tužilaštvu dobijem naznake da su postupci pokrenuti
NIN / Anika Bečki

Mladić Andrej Obradović, koji već pet dana štrajkuje glađu zbog nereagovanja institucija na policijsku brutalnost o kojoj je svedočio, najavio je danas mogućnost da okonča štrajk ukoliko sutra u Tužilaštvu, u koje je pozvan, dobije naznake da će biti pokrenuti postupci protiv odgovornih policajaca.

"Ukoliko sve prođe OK u tužilaštvu i dobijem naznake da su postupci pokrenuti, da će oni (policajci) da odgovaraju disciplinski, tada ću se povući. Niko ne može da utiče na mene, nije mogla ni moja porodica, danas su mi došli stranački aktivosti i ljudi iz NVO, pokušavaju da me odvedu kući, lomim se, tako da ne znam“, kazao je za N1 Andrej Obradović, pripadnik LGBT zajednice koji je počeo štrajk glađu 12. aprila ispred Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, petog dana štrajka glađu oseća se dobro, a zahvalan je svima koji su mu pružili podršku, ali mu je istovremeno i žao zbog toga što na taj način mora da dođe do reakcije nadležnih.

"Zvala me je danas Poverenica, danas su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava tu, sutra imam to saslušanje u užilaštvu, pa ćemo videti“, rekao je Obradović. Slučaj nasilja dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan u kojem je živeo sa cimerkom na Karaburmi, nakon dojave da poseduju drogu.

Prema navodima organizacije Da se zna, pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, nisu se do sada sreli sa takvom torturom.

Tortura nad te dve osobe trajala je više sati, i u stanu, i u policijskoj stanici.