Politika

Predizborna "čistka": Zbog čega je promenjena cela prva postava niških naprednjaka

Miloš Miljković | 29. april 2024 | 16:39
Predizborna "čistka": Zbog čega je promenjena cela prva postava niških naprednjaka
TANJUG / Dimitrije Nikolić

Građani Niša neće imati priliku da na predstojećim izborima svojim glasovima pokažu šta misle o aktuelnim gradskim čelnicima, jer je Srpska napredna stranka odlučila da dugogodišnje funkcionere iz tamošnjeg odbora ne stavi na izbornu listu. Na spisku kandidata za gradsku vladu koalicije "Aleksandar Vučić - Niš sutra" nema gradonačelnice Dragane Sotirovski, kao ni najistaknutijih naprednjaka iz grada na Nišavi, koji su njime upravljali poslednjih 12 godina. 

Beogradska centrala više ne računa ni na bivše gradonačelnike Zorana Pešića i Darka Bulatovića, koji je ostao upamćen po tome što je 2016. godine Aleksandar Vučić, tada kao premijer, prilikom posete Nišu vikao na njega zbog deficita u lokalnoj kasi. 

"Seča" niških funkcionera se ni tu ne završava. SNS za nove funkcije nije kadidovao nijednog od devet gradskih većnika, ali ni predsednika lokalne skpuštine Bobana Džunića, inače člana Glavnog odbora vladajuće stranke. Umesto pobrojanih ljudi iz vrha lokalnog odbora, koaliciju "Aleksandar Vučić - Niš sutra" predvodiće javnosti malo poznat bivši direktor Javnog preduzeća Medijana Dragoslav Pavlović. SNS je u Nišu potpisao koalicioni sporazum sa SPS, Socijaldemokratskom partijom Srbije, PUPS - Solidarnost i pravda, Jedinstvenom Srbijom, Srpskom radikalnom strankom, Pokretom socijalista i Srpskom strankom Zavetnici.

"Radi se o širokoj, patriotskoj koaliciji s novim licima i očekujemo ubedljivu pobedu na lokalnim izborima", rekao je Pavlović.

Zanimljivo je da među kandidatima nema ni Zvezdana Milovanovića, nekadašnjeg poverenika SNS-a za Niš, o kome se u više navrata spekulisalo kao o budućem gradonačelniku. Milovanović je suvlasnik televizije Kopernikus, koju predsednik Vučić pominje kao jedan od dva medija na kome su mogli da se pojave u vreme dok su bili u opoziciji. Inače, njegov brat Srđan Milovanović prodao je Telekomu firmu "Kopernikus tehnolodži", da bi potom 2018. godine kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - "TV Prva" i "O2" (sada B92). 

Ovakav potez beogradske centrale u neku ruku potkrepljuje priče o stalnim sukobima među naprednjacima u Nišu, koji su proizvod podele na frakcije koje se bore za "deo kolača", što je godinama unazad zadavalo glavobolje partijskom rukovodstvu na nivou države. 

PROFIMEDIA / Mariano Garcia / Alamy / Alamy
PROFIMEDIA / Mariano Garcia / Alamy / Alamy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nepunih mesec dana nakon sednice Glavnog odbora SNS, u svojstvu člana stranke, najavio je da će biti promena među funkcionerima, te da je njegovo da samo ukaže na "loše ponašanje". On je tada dodao da će se time baviti predsednik SNS Miloš Vučević. Šef države tada je posavetovao funkcionere da bi trebalo da budu ljubazni prema ljudima, te da moraju da razgovaraju sa njima. 

"Očigledno nije uspela da 'ispegla' stvarnost"

Iako je gradonačelnica Sotirovski pre uslaska u politiku bila dugogodišnja novinarka, tokom mandata nije negovala dobre odnose sa kolegama, naročito kada je potrebno odgovoriti na pitanja od javnog značaja. Usled takvih "zasluga" u vreme upravljanja gradom, u NUNS-ovom "Vodiču za političare" zauzela je neslavno prvo mest među jedanaest primera "napada i manipulacija" koje doživljavaju novinari u Srbiji. 

Prema rečima novinara iz Niša Aleksandra Stankova, ono što se desilo Dragani Sotirovski i "njenom timu", kako je prethodne četiri godine volela da govori, je posledica njihovog rada. On poručuje da ni jaka medijska ekipa u kabinetu, zadužena za promociju na režimskim lokalnim medijima i društvenim mrežama, očigledno nije uspela da "ispegla" stvarnost.

"Stvarnost je takva da je čitava njihova politika prethodne četiri godine bila daleko od građana. Bez sluha za njihove potrebe i razmišljanja o vlasti i njenom radu. Unutar stranke i unutar Gradske uprave često su se čuli vapaji protiv bahatog kadriranja, a dokaz tome je da su upravo Sotirovski i ekipa oko nje uveli Niš u v.d. stanje. Menjani su većnici, direktori, načelnici bez konkursa i netransparentno. Sa medijima koji je kritikuju je "ratovala", dok je sport u gradu doveden na rub egzistencije, sa klubovima koji se gase ili ispadaju iz liga. Konstantna politizacija javnog sektora odlaskom na mitinge, pominjanjem Vučića, postovima podrške predsedniku i SNS-u, uz pozivanje na jeftinu nacionalističku retoriku očigledno nije bilo dovoljno ni da se zadrži podrška unutar SNS-a", ocenjuje Stankov. 

On ukazuje da su niški naprednjaci uspeli da uvek klimavi odbor SNS-a u Nišu dovedu u stanje da mora da uključi SPS u predizbornu koaliciju kako bi na predstojećim  izborima dobili koji procenat više. Stankov je siguran da će Sotirovski i tim i dalje pričati o velikim uspesima od akva-parka do asfaltiranja nekoliko ulica, uz zaključak da je to i suština problema: nisu pogledali istini u oči, pa zato i nisu dobili drugu šansu.

Sami rezultati lokalnig rukovodstva zasigurno ne bi bili glavni motiv za drastičnu promenu postavke. I sam Vučić je nedavno izjavio da opozicija bolje stoji u nekim gradovima nego u Beogradu, doduše, nije precizirao kojim. Ova "čistka" ma jugu izvesno ukazuje da je Niš na tom spisku.

Tagovi