Društvo

U Velikoj Britaniji testiranje personalizovane mRNK vakcine protiv melanoma

Tanjug | 26. april 2024 | 12:21
U Velikoj Britaniji testiranje personalizovane mRNK vakcine protiv melanoma
PROFIMEDIA / Dinendra Haria / Zuma Press / Profimedia

Prva personalizovana mRNK vakcina protiv melanoma, koja ima potencijal da zaustavi i rak pluća, bešike i bubrega, testira se na pacijentima u Velikoj Britaniji.

Ova vakcina deluje tako što podstiče telo da traži i uništava ćelije raka kako bi se sprečilo da se ta smrtonosna bolest vrati, a može da se prilagodi za svaku osobu u svega nekoliko nedelja, piše Independent.

List navodi da je druga faza ispitivanja vakcine, u čijoj su proizvodnji učestvovali farmaceutski giganti Moderna i MSD, pokazala značajno smanjenje rizika od povratka raka kod pacijenata sa melanomom.

Sada je pokrenuta finalna faza tri ispitivanja, koju predvodi Univerzitetska koledž bolnica iz Londona (UCLH).

Doktorka Heder Šo, koordinator u ispitivanju, izjavila je da vakcina ima potencijal da izleči ljude obolele od melanoma i da se testira kod drugih vrsta raka. 

Nova vakcina usmerena je na to da pokrene imuni sistem kako bi se borio protiv specifične vrste kancera.

Podaci iz druge faze ispitivanja, objavljeni u decembru prošle godine, pokazali su da su ljudi sa melanomima, koji su dobili vakcinu zajedno sa lekom za imunoterapiju "Keytruda" od proizvođača MSD, imali 49 odsto više šansi za preživljavanje, kao i manje šanse da im se vrati kancer nakon tri godine, u odnosu na  pacijente koji su dobili samo lek "Keytruda".

Očekuje se da će treća faza ispitivanja uključiti do 1.100 ljudi.
 

Tagovi